Halaman

Isnin, 30 November 2009

check list jika kau mengaku dirimu seorang daie

(from blog ustaz anuar salleh)

Siapakah aku?

Aku adalah seorang insan yang mencari kebenaran… Lantas aku temuinya dalam Islam.

Aku adalah insan yang mencari jalan kehidupan .. Lantas aku temuinya dalam dakwah al-Ikhwan..

Ya setiap kali datang hari-hari baru .. akan ada saksi yang melihat amal-amal kita.. Hari baru ini juga merupakan peluang untuk kesekian kalinya yang dikurniakan oleh Allah kepada kita supaya kita berusaha menyelamatkan diri kita daripada neraka, dengan mengikuti ajaran Islam yang Agung.. Islam adalah Rahmat Allah yang menjadi petunjuk dan manhaj hidup yang lurus.

Langkah pertama di jalan ini ialah berusaha memperbetulkan diri kita.

Wahai saudaraku ahli al-Ikhwan !!

Medan amal kamu yang pertama adalah diri kamu. Sekiranya kamu berjaya memdidik diri kamu maka kamu akan lebih mampu mendidik orang lain. Sekiranya kamu gagal mendidik jiwa kamu maka lebih payahlah untuk kamu mendidik orang lain.

Cubalah berjuang mendidik jiwa kamu terlebih dahulu. Ingatlah dunia hari ini amat-amat menunggu-nunggu lahirnya satu generasi pemuda-pemudi yang cemerlang, memiliki jiwa yang suci bersih (daripada kotoran jahiliah) dan memiliki akhlak mulia yang utuh. Kamulah pemuda-pemudi itu . Pastikan mereka itu adalah kamu dan janganlah kamu berputus asa untuk terus berusaha.

Letakkan dihadapan mata kamu sabda rasulullah s.a.w.

(Pastikan diri kamu untuk melakukan enam perkara dan aku menjamin syurga untuk kamu: Apabila berkata-kata bercakaplah yang benar, tepatilah janji-janji kamu apabila berjanji, tunaikanlah segala amanah yang kamu terima, peliharalah kemaluan kamu daripada zina, tundukkanlah mata kamu daripada maksiat dan tahanlah tangan kamu daripada dosa..)

Kemudian lihatlah diri kamu apakah kamu melakukannya..


Wahai al-Ikhwan.

Dakwah kamu ini tertegak di atas tiga asas:

  • Mengenal Allah,
  • memperbaiki diri dan
  • mengasihi semua makhluk.

Mengenal Allah dengan berzikir mengingati Allah dan bermuraqobah.

Memperbaiki diri dengan melakukan ketaatan dan

bermujahadah dan mengasihi manusia dengan memberi nasihat dan bersikap itsar.


Perkara pertama yang saya minta kamu lakukan dan yang saya akan muhasabah kamu atas asas fikrah Ikhwan ialah:

1. Kamu hendaklah memperuntukkan sedikit masa untuk membaca al-Quran dan menghafal sekurang-kurangnya satu ayat sehari.

2. Kamu hendaklah duduk melakukan muhasabah diri setiap hari sebelum tidur. Bentangkan semua aktiviti harian kamu pada diri sendiri sekiranya kamu melakukan kebaikan bersyukurlah kepada Allah dan sekiranya tidak hendaklah kamu berazam menyempurnakan apa yang tertinggal.


3. Kamu hendaklah memelihara solat 5 waktu dalam waktunya. Kamu hendaklah menunaikannya dengan sebaik-baiknya. Kamu hendaklah memahami hukum-hakamnya. Lakukanlah rukuk, sujud dan khusyuk dengan sempurna. Bacalah al-Quran di dalam solat dengan bertajwid dan bertadabbur . Janganlah kamu mengabaikan amalan sunat dan solat rawatib. Kamu hendaklah berusaha menunaikan solat berjamaah di masjid dan memastikan sentiasa menunaikan solat Subuh dalam waktunya…

Selasa, 24 November 2009

antara kek oren dan biskut oren

diberikan sebuah analogy

seorang tukang buat kek bercita-cita menghasilkan sebiji kek oren. Buat punya buat, ntah kenapa, yang terhasil adalah biskut oren, bukannya kek oren. Sekalipun begitu, biskut oren yang terhasil itu tidak kurang hebatnya dan amat digemari oleh ramai.

Persoalannya: adakah tukang buat kek ini boleh berpuas hati dengan biskut orennya, kerana ia mendapat sambutan hangat dari para pelangan? (dan mungkin juga terus tukar profession menjadi seorang tukang buat biskut pula?) ataukah ia perlu terus berusaha hingga berjaya menghasilkan sebiji kek oren, sepertimana matlamat awalnya sebagai seorang tukang buat kek?

Jumaat, 13 November 2009

a dush2 post

Copy paste dari blog seorang daie...
Dush2 to myself..

Assalamualaikum wbrt
ke hadapan barisan pendakwah di atas muka bumi Australia ini.
Ana terpanggil untuk berkongsikan apa yang ada dalam kepala ana pada waktu2 begini. Mungkin kerana masa ana yang makin kurang di melbourne ini, atau mungkin kerana keadaan yang memerlukan untuk ana berterus-terang dengan apa yang berlaku di depan mata.

Ana teringat pada satu teguran yang diberi oleh sorang ikhwah lama.
‘Kita diberi kesedaran dengan islam, tarbiyah dan dakwah ni bukan untuk kita mendapat pengiktirafan.. kalau bukan orang lain mengiktiraf kita, sekurangnya bukan untuk kita rasa kita diri ni dah bagus.

Kita ni dibagi penghormatan ni untuk kita dptkan iktiraf depan Tuhan nnt. Kesedaran ni sebenarnya adalah satu amanah untuk kita laksanakan. Kalau tak, jawab la sendiri depan Tuhan nanti.’

Kita ni selalu panggil diri kita pendakwah. Cuma mungkin better kita start muhasabah diri kita balik; apa yang kita dakwahkan dan kepada siapa kita berdakwah sebenarnya?

Kita ni dah betul berdakwah ke? Nabi berdakwah dengan korbankan masa dan tenaga untuk orang lain dapat kefahaman islam. Kita ni dah cukup berkorban ke masa dan tenaga kita untuk orang lain? Or kita ni lebih banyak masa korbankan tenaga dan masa untuk diri kita?

Kita ni mengaku dalam tarbiyah kan? Kalau camtu, cuba tanyer.. kita ni dah betul ke mentarbiyah diri kita menjadi individu2 spt para sahabat yang kemudiannya berusaha mentarbiyah orang di luar sana smpi diorang juga dpt faham islam?

kadang-kadang ana tertanya… apa sebenarnya yang berlaku, if ada ikhwah yang lebih utamakan untuk dia penuhkan kemahuannya untuk bersenang melayar internet, menonton cerita2 daripada dia berusaha untuk membina diri, agar dia dpt membina orang lain…

Kalau kita nk salahkan seseorang, kita boleh salahkan seorang pendidik yang gagal mendidik mungkin. Tapi sebelum salahkan seseorang, fikirkan dulu; kita ni mengaku penggerak..jadi antum dah act as penggerak dakwah ke or masih lagi menantikan durian runtuh dr langit..? Kita sekarang berada pada posisi sehingga boleh tarbiyah orang lain kot patutnya.. Wake up!. Kita dah boleh berlari. Tapi antum bagaikan menunggu satu pengiktirafan untuk bergerak.

Ikhwah,,Tidak perlu untuk diiktiraf untuk kita beramal. Dakwah bukan bergerak kerana telunjuk seorang individu, tp adalah kerana dakwah ni dakwah milik Tuhan.
Penggerak dakwah memastikan dirinya menjadi qudwah..perkataannya adalah berkenaan tarbiyah dan dakwah. So mereka2 yang yakin dier akan jadi penggerak tahun depan, maka dalam kepalanya sepatutnya adalah persoalan2 untuk dia memajukan dakwah. Dia patut bertanya; apa status mad’u sekarang? apa yang ana boleh buat untuk tingkatkan mad’u? Apa ikhwah sedang buat sekarang ni? cmaner pencapaian ikhwah?

bagi mereka yang tidak memikirkan peningkatan tarbiyah orang lain, most likely dier tak terpikir pon tentang tarbiyah dirinya.. Atau mungkin, kita terlampau fikir tentang diri sendiri smpi lupa yang kita perlu fikirkan tentang dakwah..

perkataan kita sesama ikhwah adakah selalunyer berkenaan dengan dakwah? Or kita banyak berbual tentang duit, handset, iphone, ipod, harta, cerita2 yang kita rasa mungkin ada unsur tarbiyah kononnyer.. (any movie boleh jadi tidak membawa kepada amal, kalau kita tak niatkan dalam hati untuk perkara tu mentarbiyah kita dan kemudian kita mampu mentarbiyah orang lain).

ikhwah, zaman sekarang ni tak sama dengan dulu. Kalau dulu dakwah mungkin mati kerana serangan luar (Itu pon dakwah masih lagi mampu berjalan). Sekarang ni, dakwah boleh mati di tangan para daie sendiri. Dakwah tetap akan berjalan juga, tp maybe that time, if ikhwah tak fikir dengan serius isu tarbiyah sekarang ni..maka kita boleh jadi futur waktu tu, n dakwah ni akan diberikan pada orang lain yang betul2 nak beramal..

dakwah juga boleh terencat kerana jahiliyah yang kita buat setiap hari. Jahiliyah yang kecil, kalau kita compromise, akan bawa kepada jahiliyah yang lebih besar..

Jadi check these steps untuk kebaikan semuanya:
- mubahasah diri sendiri dan juga ikhwah sekeliling
- kenalpasti kelemahan dan kekuatan
- merancang kepada yang lebih baik dengan penyelesaian..
- bertindak…
- muhasabah lagi dan keep on bawa pembaikan. Serahkan pada DIA
Moga DIA memberkati kita semua…

Wsalam
-Hazaana, 2009-

And another dush2 statement:

Rakan-rakan.. jangan bermudah dengan kita banyak memberi rukhsah dan kita compromise dengan mudah dalam perkara-perkara yang kecil. Menonton movie ‘islami’ pon kononnyer.. mendengar lagu yang bersifat duniawi walaupun mungkin ada perkataan ‘Tuhan’, ‘taubat’ dalam liriknya.

Kadang-kadang kita perlu bertegas dalam isu ini. Lebih-lebih lagi di kalangan mereka yang mengaku membawa dakwah.

Dalam isu bersama dengan orang yang masih belum faham dengan islam..ada rukhsahnya. Memang dalam untuk memahami mereka, kita perlu mengenali latar belakang mereka. Namun kerana alasan ini la ditakuti penggerak dakwah sendiri tidak nampak di mana batasan. Dan akhirnya apa itu jahiliyah sudah tidak disedari. Malah semakin tiada rasa bersalah kalau kita sesama kita pun dah terbuat. Malah dipromote lagi…

-Hazaana, 2009-

And another one:

kadang-kadang kita terfikir mengapa dakwah yang kita buat ni bagaikan tiada hasil atau cahaya harapannya. Adik-adik dan masyarakat seolah tidak terasa sentuhan kita. Seorang pernah berkata:

‘Kenapa student-student sekarang ni tak rasa segan silu berkepit bertepuk tampar depan kita ye?’

Good point di situ: masyarakat luar dah tak nampak kita ni significant dan kehadiran kita seolah tiada aura dalam masyarakat.

Mungkin dan besar kemungkinannya..kerana jahiliyah itu sendiri berlegar di kalangan pendakwah. Maka sinar cahaya tu Allah tarik balik dan akhirnya kita sendiri akan tersingkir dari medan dakwah. Time to bring a new generation mungkin. Allahuakbar. Betapa ruginya kita..

-Hazaana, 2009-


dush..dush..dush.........dush
ouch..

Time to grow up. Time to be more mature. Time to be serious.
The ummah needs me.

Jumaat, 6 November 2009

cinta sejati itu..

Cinta sejati itu menyembuhkan, tidak menyakitkan.

Tidak ada yang dapat mengusir syahwat suatu kecintaan pada kesenangan duniawi selain rasa takut kepada Allah yang menggetarkan hati, atau rasa rindu kepada Allah yang membuat hati merana!

Resipinya,
1) Rasa cinta kepada Allah yang sangat luar biasa yang menggetarkan hatimu. Sehingga ketika yang ada di hatimu adalah Allah, yang lain dengan sendirinya menjadi kecil dan terusir.
2) Rasa rindu kepada Allah yang amat dasyat sampai hatimu merasa merana. Jika kau merasa merana kerana rindu kepada Allah, kau tidak mungkin rindu kerana merana pada yan glain. Jika kau sudah sibuk memikirkan Allah, kau tidak akan sibuk memikirkan yang lain.


Mencintai makhluk itu sangat berpeluang menemui kehilangan. Kebersamaan dengan makhluk juga berpeluang mengalami perpisahan. Hanya cinta kepada Allah yang tidak. Jika kau mencintai seseorang, ada dua kemungkinan diterima dan ditolak. Jika ditolak pasti sakit rasanya. Namun, jika kau mencintai Allah pasti diterima. Jika kau mencintai Allah, engkau tidak akan pernah merasa kehilangan. Tidak akan ada yang merebut Allah yang kau cintai itu dari hatimu. Tidak akan ada yang akan merampas Allah. Jika kau bermesraan dengan Allah, hidup bersama Allah, kau tidak akan pernah berpisah dariNya. Cinta yang paling membahagiakan dan menyembuhkan adalah cinta kepada Allah 'Azza wa Jalla.

=)

-ketika cinta betasbih 1-

Rabu, 4 November 2009

The interview

The other day, I was called for an interview. There were a few problems along the way. I noticed the email the night before the day of the interview. And it so happened that the time that he had set clashed with my exam. And I had to get it rescheduled, but it was to be done on that very same day as the interviews had to be done by that week, and that day was already Friday.

And the email was sent that very morning, and I had to rushed to change my clothes into a more formal one, as I had an exam to attend in about half an hour time!. Anyway, everything went well, alhamdulillah.

The night before, it occurred to me, would wearing a tudung be a disadvantage to me? What more, I'm applying to work with an Australian company.. they might prefer others over me just because I'm a muslim. Funny, it's the first time I ever thought about this thing seriously. Such issue has been raised many times before this. About how people could change the way they dress up just because they fear they might not be able to pass the interview due to their image. Anyway, though I thought about it, it came back to me that even so, it's not like I have any other choices. It's not like I'm allowed to take my tudung off just for that interview. So, as immediate as the thought came to mind, it disappeared. Plus, I had my exams to think about!.

Anyway, on the day, I had 2 exams. And after that, I had to set off to their office for the interview. Boy, what a tiring day that was!

At the office, the interviewer ran a bit late. He was kind of busy with something. While waiting, I read through some magazines on the table. Interesting ones, I tell you! ;) Anyway, while waiting, another thought came to mind. If he offered a hand shake, should I shake hands or should I be firm with my stand to not shake hands with males? I manage to do it in previous important events, such as during the Dean's List award (refusing to shake hand with the Dean) and during the Golden Key Membership Event (this time with the VC). What about someone who will decide if I get the job or not? Hurm... tough one! Anyway, let's stick to the original and not shake hands, yeah?

Once he was able to see me, as expected, he offered a hand shake. I put my hand at me chest and gave a small head bow, and said, 'sorry, I can't shake hands with you'. At first, he didn't get it. But after repeating it a few times, he got what I meant and apologized, and went off to settle a few other stuffs before he can interview me. Once he went away, the office manager, a lady, asked me..'so, you can't shake hands with people?'.. 'Oh, it's only with guys..I can shake hands with girls'.. 'Owh..yeah, right. Of course, you wouldn't want to hold their hands. Yes, that is how it should really be like..'.. she replied, smiling.
huhu... =)

The interview went well, alhamdulillah. Allah helped a lot.

Once after the interview, I had to meet the CEO. But he was busy with something at that moment. So, the interviewer brought me to meet everyone else in the company. Everyone else were guys, I tell you! And everyone offered a hand shake. And again and again, i repeated the same action. Putting my hand to my chest, gave a small head bow with a big smile on my face plus an apology. Everyone acted differently, and it was funny seeing that. There was once when I met two guys at one time, and after rejecting them, they ended up shaking each others hand instead (since they had already offered their hands).. huhu~

Alhamdulillah, Allah allowed me to hold fast to my believe and to really implement it. Since I've succeeded here, I really hope and can still maintain it once I return to Malaysia. Sometimes, these kind of things are a lot more complicated in your very own country. Seriously! For example, the time when I was to be given an award by Dato' Rais Yatim. And another time by Menteri Besar Pahang!. Can you actually say 'no', when at the same time all other female recipients did shake hands? I still remember how my teacher said to me to just 'anggap the menteri as an 'atok', and just SHAKE HIS HANDS!!'... I was like..errmm,atok?.....ok~

To some people, this is just a small thing. To me, it's actually not? If people can say, 'alah..apalah sangat, salam tangan je! Bukan ada masalah apa pun!'..then, here me say this: ' kalau macam tu, kalau benar takde apa sangat, maka tak perlu salam pun takpelah kan?'. Yelah, if takde masalah sangat, why make such a big fuss if people refuse, right?

wallahu'alam.

Anyway, about the job, I'll tell you guys further if I'm guaranteed the position. As for now, let's just hope I get it. Do pray for me people! I'm really interested in what the job has to offer me. Plus, I could do with some extra pocket money. =)

This again is another issue. Benar kata orang, penantian itu satu penyiksaan. I'm checking my email everyday. Even on weekends. Sometimes three times a day! Hoping a positive reply from the company. As for now, no news yet. While I'm really hoping to get it, I have to also frequently remind myself to not put too high hopes on it. Just incase if it was not meant for me, then I wouldn't be so disappointed. I'm really trying hard at the moment to put total tawakal to Allah. I know, if He has fated that I will be working there, no matter what, I will. And if He has fated that it was not meant to be, no matter what, I won't be there. And if the latter is the case, it's because He has other plans for me. Better plans. Which I might not know of at the moment, but will one day know. And believing in such will prevent me from getting disappointed. And make me a better muslim; someone who totally belive in qada' and qadar, insya-Allah.

Overall, this has been a wonderful experience. Thank you Allah.
=)

Something that seems to be related:

Khamis, 29 Oktober 2009

Dunia



She's leading me on
Singing to me with such a sweet song
Why do I fall the way I do


IT'S HARD TO STAY STRONG
She tries to keep me hanging on
Everytime I leave
SHE FINDS WAYS TO MAKE ME COME BACK FOR MORE


Hello my name is Dunya, she said
And I can't get her out of my head
Tempts me with her gold
And I keep getting lost within


And when I look at dunya in the eyes
SHE WINKS AT ME AND GIVES ME A SMILE
BUT I'LL HOLD ON,
And I won't fall for this Dunya... AGAIN



She follows me around
I see her everywhere I go
... WHISPERING
From the darkest shadow



NOW I KNOW THAT THIS IS WRONG
AND I KNOW THIS CAN'T GO ON (THIS CAN'T GO ON)
But how much further can I go
Before I have to let you go


So many things I love about this world
If only I could let, let you go for good
Then I could live my life like I should
And I'll have peace of mind,
THAT I CAN LIVE WITHOUT YOU...

Dunya

[download the song here]

Isnin, 21 September 2009

kembalilah kepada fitrah

Bismillah..

Dengan kemuliaan manusia itu dicipta.

Mulianya kerna memahami tanda dan makna. Hebatnya dia mengerti kereana membaca. Karamahnya kerna berhati serta berminda. Remehlah yang sebentar. Terjulanglah yang kekal.

Namun, dia tidak mampu selamanya begitu. Bersendirian suci bersih tanpa diganggu. Dia harus diuji demi menzahirkan bukti sebelum dinobat sebagai kekasih sejati. Si dalang dan si hitam pun datang bertamu. Bermulalah pertarungan antara dua regu. Syaitan dan nafsu, akal dan wahyu. Siapa akan menang, jiwa yang menjadi penentu.

Sayangnya, bila dihujani tusukan ujian, ternyata mulia tidak berhati kebal. Bila dicuba, terbukti ramai yang gagal. Bila diserang, ternyata insan itu dangkal. Gagal kerna menghina akal. Dangkal akibat meremehkan bekal. Sesat kerna dalam menimbang tidak cekal. Lemas kerana bodoh dan ungkal.

Hinalah yang mulia kerana angkuh. Rendahlah yang tinggi kerna gopoh. Sesatlah pengembara kerna tiada penyuluh. Binaslaah yang hebat bila rosaknya roh.

Namun manusia itu tiada mahu binasa. Kerna ingin kekallah, buah khuldi dirasa. Kerna dahulu manusia jasadnya tiada, maka bimbang binasanya tiada dirasa. Dapatlah ruh dan jiwa terus bertakhta. Namun bila disarungkan jasad dari tanah, bimbang binasa insan mula beralih arah. Tumpuannya kini adalah daging dan darah. Kalau dibiarkan tenggelam, akibatnya amatlah parah.

Ingatlah, jasad itu bagaikan harta. Ia wasilahnya tujuan. Namun keras usahanya untuk mencari tumpuan. Bila datangnya kaya, berputikla haloba. Bila ia tiada, berhentilah ia. Bila jasad ada, terciptalah benih sarakah. Sarakah berputik bila jasad di junjung dan disembah. Jasad dijunjung bila minda diinjak si amarah. Jasad disembah akibat hasutan sami‘? dalam jiwa. Ingatlah, jasad bagai jambatan yang tujuannya adalah wasilah. Ia bukan seperti bahagia, sang wasilahnya tujuan.

Ingatlah wahai manusia, kamu tidak boleh menanggalkan sendiri sarung jasad. Kerna manusia itu tidak boleh menentukan bila ujian harus tamat. Dibuang mati mak. Ditelan mati bapak.

Dengan nama Tuhanmu yang maha pengasih lagi maha penyayang, dan Tuhanmu tidak sekali-kali berlaku zalim terhadap hamba-hambaNya.

Wahai hamba-hambaKu, mari berikan tangan mu, ayuh disampingKu Ku pimpin tanganmu. Ku ajarkan kepadamu mengatasi onak dan liku. Kau hanya perlu menggerakkan kakimu

Wahai hambaKu, ketahuilah bahawa, cengkaman jasadmu harus kau longgarkan. Ruang kemahuan tubuhmu harus kau sempitkan. Barulah roh mu dapat mengecap kebebasan. Dapatlah ia terbang kepadaKu kembali dengan harapan. Selepas lama berpisah, kan dapat dirasa manis pertemuan.

Wahai hamba-hambaKu, kedua-dua kubu kuat dalam jasadmu harus kau tawan. Kubu yang bertembokkan alasan keperluan. Bertempat diantara dua peha dan dua geraham. Tentera kemestianmu harus menyergah tali barut keperluan. Ia harus disiasat dipersoal dan harus kekal dalam tawanan. Kerana keinginan seringkali bertopengkan keperluan. Ingat, kerana keinginan seringkali bertopengkan keperluan

Wahai hamba-hambaKu, mari berikan tangan mu, ayuh disampingKu Ku pimpin tanganmu. Ku ajarkan kepadamu mengatasi onak dan liku. Kau hanya perlu menggerakkan kakimu

Wahai kekasih-kekasihKu, jika dapat kau lakukan, maka kau nantikanlah ganjaran dariKu berlipat keuntungan. Pengorbananmu takkan Ku sia-siakan. Kerana sesungguhnya Akulah Al-hanan. Akulah Ar-rahman. Akulah Al-manan.

Sungguh curahan kasih Al-manan, tiada langit atau bumi yang akan mampu menampung walau dibantu langit dan bumi lain sekalipun. Sungguh manusia itu makhluk beruntung. Sungguh manusia itu makhluk beruntung. Sungguh rahmah Ar-rahim itu maha agung. Marah dan murkaNya tetap digantung kerna besar rahmahNya masih membendung.

Wahai kekasih-kekasihKu, ingatlah sesungguhnya bila kau melakukan kebaikan, kau melakukan kebaikan untuk dirimu sendiri. Kerajaan Ku tidak bertambah hebat kerna hebatnya ibadahmu. Dan keagunganKu tidak menjadi kurang kerana kealpaanmu. IzmahKu tiadakan pernah terganggu. IzzahKu akan terus kekal kerna kekalnya zatKu.

Sesungguhnya hari ini, adalah hari bukti. Hari kepulanganmu pada ciptaan asli. Latihan yang kau lalui akan menambah sakti, bekalan menempuh ranjau sebab hidup dan mati.

Wahai jiwa, kembalilah kau kepada fitrah. Selepas jasad kau tawan, selepas nafsu kau lawan. Selepas akal dan wahyu kau kahwinkan.

Wahai jiwa, kembalilah kau kepada fitrah. Fitrah yang ingin mengenaliKu. Fitrah yang ingin menyintaiKu. Fitrah yang ingin berlari mendakapKu. Jangan kau bisukan permintaannya. Jangan kau matikan harapannya. Berjuanglah terus demi memastikan suara-suara itu terus hidup. Berjuanglah terus demi memastikan suara-suara fitrahmu terus hidup. Teruskanlah perjuanganmu. Aku akan sentiasa berada disampingmu.

Ingat, tidak sekali-kali Ku yang meninggalkanmu. Engkaulah yang sering merasakan kehadiranKu menyusahkanmu. Namun sungguh rahmahKu maha agung. Marah dan murkaKu tetap Ku gantung kerana besar rahmahKu masih membendung. Bagai seorang ibu yang tiada kan sanggup membuang anak yang dikandung. Demikian rahmah seorang ibu. Ketahuilah rahmahKu jauh lebih agung. Ingatlah, rahmahKu jauh lebih agung.

Wahai hamba-hambaKu yang Ku kasihi. Ceritakanlah kepada mereka kisah kasih rahmah dan fitrah ini, rahmah agung bersaksikan langit dan bumi. Peringatan bagi yang masih berakal dan berhati, supaya diketahui sebabnya kehidupan ini.

Author: Muhd Noor Muhd Deros. Source: You tube.

Selasa, 15 September 2009

Ya Allah

All praises are for you Allah, how i hope that you are there.
For sinful thought I know I am, your displeasure I can not bear.

Never, till this moment, did I realize how much I've strayed.
Never, till now, was I more conscious of all those times when I should have prayed.

For sins are like heavy baggage, that one carries through Life, the airport.
Why didn't I realize sooner, that Earth is but a place of sport?

Ya Allah! Forgive me. Save me from the fire of Hell.
Forgive me as you did my parents, from Jannah though they fell.

Ya Allah! Protect me. From myself for my soul is weak.
Let e not falter ever, for Jannah is the abode I seek.

Ya Alla! Please help me. For I don't understand and thus, I fear.
What happened to all those moments when I never doubted that you were near?

My actions once were guided, by my faith which, once, was strong.
Ya Allah! Please guide me. What happened? What went wrong?

Each footstep that I used to take, I took with you ever near my side.
The Quran was my faithful companion, Rasulullah my beloved guide.

How I yearn for those bygone days Allah, for I know that the day comes near.
When we'll each receive our just rewards, and Truth will stand sparkling clear.

Life is like a spider's web Allah. We get caught in its tricky snare.
So thoroughly are we disillusioned, time for salat we can not spare.

I sit here and I wonder, Ya Allah! Why did I fall so low?
What happened to my faith Allah? Where did my Iman go?

In this earthly life of ours, so often does sin seem right.
Falsehood seems to be the truth, as if days are confused with nights.

Man is an imperfect creature. And thus, Man shall always wrong.
For the road to Jannah is rocky, and the journey seems awfully long.

Ya Allah! Our creator, we are all just pieces of clay.
Please help us with our steps in life, and let us not lose our way.

All praises are for you Allah, I know that you are near.
I know that you have read my heart, and my words I know you hear.

taken from the book entitled Dua Witr by Beddoe Mosque, Monash Clayton.Align Center

Khamis, 13 Ogos 2009

Peringatan buat kita yang masih hidup..

Dipetik dari Berita Harian:

Allahyarham Asri (tengah) bersama kumpulan Rabbani

KUALA LUMPUR: Ketua kumpulan nasyid Rabbani, Asri Ibrahim, 40, meninggal dunia di Hospital Pantai, di sini, kira-kira jam 11 pagi tadi kerana sakit jantung.

Allahyarham yang juga penyanyi utama kumpulan itu dilaporkan pengsan ketika mengendalikan program Syahadah musim kelima di Angkasapuri, sebelum dikejarkan ke hospital berkenaan.


-----
Semoga ia menjadi peringatan buat kita yang masih hidup. Anytime, anywhere...if our time is up, it's up. Nothing can stop Malaikat Maut dari menarik nyawa kita. Maka, mari kita plan dari sekarang, what we want to be doing when that time arrives..

Isnin, 3 Ogos 2009

Meneruskan langkah yang hampir terhenti..

Baru mendengar lagu terbaru dari UNIC bertajuk Langkah Tercipta. Tetiba tertarik untuk tahu lirik dia, and it goes like this:

Semalam aku kelukaan,
Kecewa kehampaan,
Mencalar ketabahan,
Impian seringku harapkan menjadi kenyataan
Namun tak kesampaian,

Allah…
Inginku hentikan langkah ini
Bagaikan tak mampu untuk ku bertahan
Semangat tenggelam lemah daya,
Haruskah aku menyerah,
Namun jiwa ku berbisik inilah dugaan

Dan langkahku kini terbuka
Pada hikmah dugaan uji keimanan
Dan dilontarkannya ujian diluar kekuatan setiap diri insan

Allah…
Pimpinlah diriku,
Untuk bangkit semula meneruskan langkah perjuangan ini
Cekalkan hati dan semangatku
Kurniakan ketabahan........
Agar mimpi jadi nyata..
KepadaMu ku meminta

Dan ku mohon agung kudratMu
Wahai Tuhan Yang Satu
Segalanya dariMu

dan somehow terasa macam ada kaitan dengan apa yang baru je dilalui..

Well, i guess memang lumrah seorang manusia ada jatuh bangunnya.. akan ada masa kita akan terlalai dari matlamat hidup, ada masa kita berada pula di puncak ketaqwaan.

Baru-baru ni, bilamana terlalai dengan 'keasyikan duniawi'.. terasa amat tak tenang. Bagaikan hilang arah. Lagi teruk bilamana hati sering nak menampakkan dosa yang dilakukan tu sebenarnya bukanlah satu kesalahan. Syukur, Allah masih mengizinkan sedikit ruang dalam hati ni untuk masih hidup dengan cahaya keimanan. Maka, despite penafian oleh bahagian yang sudah ingkar pada Penciptanya, masih ada bahagian lain yang ingin terus menyalakan obor kebenaran.

Peperangan antara hak dan batil bukanlah sesuatu yang mudah dan ringan. Tambah lagi apabila konflik ni berlaku dalam diri, lagi la terasa beratnya. Sekejap nak, sekejap taknak, sekejap boleh, sekejap tak boleh.. oh, amat susah! Terkadang kita memang tahu secara theori nya apa jawapan skema, apa jalan keluar. Tapi andai hati itu hendak menafikan...aduh... Jangan diperkecilkan kemampuan syaitan yang sudah berpengalaman berjuta tahun menyesatkan manusia! (Tapi juga, jangan kita pandang rendah kepada Allah sebagai sumber kekuatan dan pemberi hidayah. )

Sampai satu tahap, sebenarnya, terasa macam..apa selama ni kita hipokrit kah berada atas jalan ni? Sampai terfikir, apakah ujian ini yang akan menggugurkan daku dari jalan ni?? Na'uzubillah.. Memang taknak taknak taknak taknak taknak gugur dari jalan ni.

Alhamdulillah, Allah telah buktikan (buat kesekian kalinya) bahawa Dia Maha Mendengar dan hanya Dia yang memperkenankan permintaan hambaNya. Satu persatu permintaanku dikabulkan. Perlahan-lahan, Dia mengizinkan ku merangkak kembali ke jalan yang lurus, setelah for quite some time ter-meluru ke lorong yang salah.

Mencari jalan keluar bukanlah sesuatu yang mudah dan indah. Ia perit. Siapa kata mujahadah itu mudah? Dan memang ada terasa amat tak mampu..tak mampu untuk teruskan perjalanan. Namun untuk kekal di situ atau berpatah balik, is not an option for me. dan memang, ku berbisik, inilah dugaan.

Selalu juga marah dengan diri sendiri, macammana boleh tersesat in the first place. Namun, di waktu ini, where i can say that iA I have 98% recovered from it, baru boleh nampak hikmahnya.
Perasaan sekarang, bilamana hati kita focus kembali kepada Yang Maha Satu, subhanallah...nikmatnya, bahagianya, tenangnya....masya-Allah.. suatu perasaan yang sudah agak lama tidak ku rasakan. And I guess, that maybe...just maybe.. that sometimes Allah uji seseorang itu dengan dosa agar hambaNya itu akan berpeluang untuk merasai nikmatnya kembali bertaubat. If it wasn't for this test, i may have just been left at a neutral state..but now, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah..

Benarlah seperti dalam nasyid Rahmat Ujian:
Harus ada rasa bersyukur
Di setiap kali ujian menjelma
Itu jelasnya membuktikan
Allah mengasihimu setiap masa
Diuji tahap keimanan
Sedangkan ramai terbiar dilalaikan
Hanya yang terpilih sahaja
Antara berjuta mendapat rahmatNya

amat benar sekali..
terasa diri masih disayangi tuhan, untuk dipilih untuk melalui ujian ini.
menulis lagi sebuah episod perjalanan hidupku..



p/s: if you happen to read this (you know who you are), thank you kerna sudi (dalam keadaan tak rela-i believe!) menjadi pengantara. Moga kita sama-sama kekal di atas jalan ini dan terus berada dalam redhaNya, hinggalah ke hembusan nafas yang terakhir.
and to you, who have helped me go through this, jazakillahu khair. sayang awak fillah =)

Isnin, 20 Julai 2009

mimpi itu

I asked from Allah something. Something that one part of me did not want, but is deeply needed by the other part of me. It was hard asking for it, especially if you are not full-heartedly wanting it. Yet, I knew I should and must ask for it. Because I am his servant and my priority is to get His blessings.

Waiting for my prayers to be replied, it seemed like for ages. But now that Allah has fulfilled my du’a (sort of), it suddenly seems like it was granted in a wink of an eye.

I feel sad, and I feel hurt. But I asked for it.

And I promised Allah to accept it with an open heart, to tawakkal and to redha with whatever he has set for me…
Though upset, I found myself praising Him again and again.
‘Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah.. This is it. This is the answer to my prayer. This is what Allah has set for me. Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah… ‘, I whispered, despite my heart being broken up into pieces.

It’s a hard and tough fact that I have to accept, especially being at my age. But I guess, because I am at this age, thus I have to ask for it and accept it.

I… I…hurm..


Wahai diri, sedarlah bahawa redha Allah itu yang lebih utama!!



Oh Allah, hanya Kau yang lebih mengetahui apa yang di dalam hatiku ini. Kau yang lebih mengetahui apa yang aku mahu. Dan Hanya Kau yang tahu apa yang terbaik untukku. Kurniakanlah untukku apa yang terbaik itu, sekalipun yang terbaik itu bukan yang aku mahu.


Allah, gantikanlah ia dengan sesuatu yang lebih baik untukku.

Ya Allah, redhakanlah hatiku dalam menerima ketentuanmu..

Ya Allah, saksikanlah bahawa ini semua demi cintaMu..


" aku tahu inilah kasihMu
aku tahu inilah cintaMu
dan ku tahu tiap yg terbaik untukku
tak semuanya yang ku mahu..."

Khamis, 2 Julai 2009

My Winter Plan



Ski Trip: 30 June



JMD: 4-6 Julai





Winter Trip: 10-15 Julai



Seminar Mahasiswa: 16 Julai



Roadshow Aman Palestine: 18 Julai



Perasmian ISMA-AUS: 20 Julai
http://winter2009.ismaaustralia.com/

lagu tema ISMA

Sabtu, 27 Jun 2009

Khatam


Ya Allah, dengan Al-Quran, kurniakanlah kasih sayangMu kepadaku. Jadikan Al-Quran sebagai imam, cahaya, hidayah dan sumber rahmat bagiku.

Ya Allah, ingatkanku bila ada ayat-ayat yang aku lupa mengingatnya. Ajarkan padaku ayat-ayat yang daku bodoh memahaminya. kurniakan padaku kenikmatan membacanya sepanjang waktu, baik tengah malam atau tengah hari. jadikan al-quran bagiku sebagai hujjah, ya Rabbal 'Alamin.

Ya Allah, kurniakan kebaikan bagiku dalam beragama, yang merupakan kunci kehormatan bagi ku. Kurniakan kebaikan kepadakudi dunia, yang merupakan tempat aku menjalani hidup. Kurniakan kebaikan akhirat bagi ku, yang merupakan tempat aku kembali. Jadikan kehidupanku sentiasa lebih baik. Jadikan kematian sebagai kebebasan ku dar segala keburukan.

Ya Allah, jadikan umur terbaikku di penghujungnya, jadikan amal terbaikku di penutupnya, jadikan hari-hari terbaikku saat bertemu denganMu.

Ya Allah, aku memohon kepadamu kehidupan yang jembar, kematian yang normal, dan tempat kembali yang tidak menyedihkan dan terhindar dari prahara.

Ya Allah, aku memohon kepada permintaan terbaik, doa terbaik, kejayaan terbaik, ilmu terbaik, amal terbaik, pahala terbaik, kehidupan terbaik, kematian terbaik. Kuatkanlahku, beratkanlah timbangan kebajikanku, realisasikan keimananku, tinggikan derjatku, terima solatku, ampuni dosa-dosa ku dan aku memohon syurga tertinggi.

Ya Allah, aku memohon kurnia yang wajib Engkau berikan, ampunan yang harus Engkau kurniakan, keselamatan dari segala dosa, ghanimah dari segala kebajikan dan kemenangan mendapat syurga serta keselamatan dari api neraka.

Ya Allah, kurniakan kebaikan bagiku dalam segala urusan, berikan pahala kepadaku dalam segenap luka dunia dan siksa akhirat.

Ya Allah, anugerahkanlah untukku rasa takut kepadaMu yang membatasi antara aku dengan perbuatan maksiat kepadaMu, dan anugerahkanlah ketaatan kepadaMu yang akan menyampaikanku ke syurgaMu, anugerahkanlah pula keyakinan yang akan menyebabkan ringannya bagi kami segala musibah di dunia ini. Ya Allah, anugerahkanlah kenikmatan kepadaku melalui pendengaran, penglihatan, dan dalam kekuatanku selagi aku masih hidup, dan jadikanlah ia warisan dariku. Jadikanlah balasanku ke atas orang-orang yang menganiayaku, dan tolonglah daku terhadap orang-orang yang memusuhiku. Janganlah Engkau jadikan musibahku ada dalam urusan agamaku. Janganlah Engkau jadikan dunia ini adalah cita-citaku terbesar dan puncak dari ilmuku. Jangan Engkau jadikan berkuasa atasku orang-orang yang idak mengasihiku.

Ya Allah, jangan pernah Engkau tinggal dosa melainkan Engkau ampuni. Tidak ada kegalauan kecuali Engkau berikan jalan keluar, tidak ada hutang kecuali Engkau penuhi, dan tidak ada sau kebutuhan dunia dan akhirat kecuali Engkau penuhi, wahai Tuhan semesta alam.

Ya Rabbku, berikan kepadaku kebajikan di dunia dan kebajikan di akhirat, serta jagalah ku dari api neraka.

Semoga selawat san salam sentisa terlimpah curah kepada Nabi Muhammad, keluarga serta para sahabat terpilih.

Ameen, ya Rabbal 'Alamin.

Jumaat, 26 Jun 2009

Daerah ini


Mereka kata kau akan sayu di daerah itu

Jawab aku selalu bersama Tuhanku

Kupasrah padaNya sehening tiupan salju

KernaNya aku rasa jitu dan mampu melebihi manusia beribu
Daerah ini daerah tenang sekalipun ada yang kata usang

Daerah ini daerah damai sekalipun sukar untuk sampai

Daerah ini daerah merdeka sekalipun ada yang memeranginya
Biarkan saja aku di daerah ini..

Kata mereka daerah mu itu jauh

Jawab ku pada Tuhan aku bersauh kukuh

Yang jauh itu jiwa yang mungkir

Padaku daerah ini amat hampir


Kata mereka daerah kau itu sepi

Jawabku aku tak pernah sunyi dengan alunan murni

Yang sepi itu jiwa yang inginkan pujian

Padaku cukuplah dengan irama keredhaan Tuhan


Daerahku ini daerah berpendirian berpaksikan firman Tuhan

Bukan hukum insan, bukan gema sorakan, bukan riuh tepukan

Daerah ini tak pernah peduli apa kata abdi atau pembesar negeri

Daerah ini berpasakkan Nabi; Bagindalah mimpi, Bagindalah realiti..


Biarkan saja aku di daerah ini Sekalipun ada yang tak gemari

Biarkan saja aku di daerah ini Sendiri membawa diri & sanubari

Biarkan saja aku di daerah ini Sekalipun ada yang tak gemari

Biarkan saja aku di daerah ini Kerna aku mengerti ia amat suci & abadi



Di daerah ini, biarlah aku..

Selasa, 9 Jun 2009

LAZY BOY!!-it's all in your mind

WARNING: this is gonna be a very long long post, but I can guarantee you it's gonne be worth it!



During the time of the Prophet Muhammad (sal Allaahu ‘alayhi wa sallam ), an incident happened in which a man slept the entire night and he missed the Fajr prayer. Despite the fact that this is a very common occurrence in our present day, at that time such things rarely happened.

He missed Fajr, and so they came and spoke to the Prophet (sal Allaahu ‘alayhi wa sallam ) about this…

‘Abdullaah ibn Mas’ood, (radiyAllaahu ‘anhu) narrates: A man came and said to the Prophet (sal Allaahu ‘alayhi wa sallam ), “Oh Messenger of Allaah, verily a person slept last night until the morning, until the dawn came and he missed Fajr.” The Prophet (sal Allaahu ‘alayhi wa sallam ) replied “This is a person whom the devil has urinated in his ears.”

Dear Brothers and Sisters, try going to any books of hadeeth. In each and every one you will find a chapter entitled, ‘Baab al-Isti’aadhah Minal Kasl.’ Translated, this chapter is called ‘Chapter of Seeking Allaah’s Protection from Laziness.’

Kasl or laziness, also known as ‘procrastination’ is a disease. University Students know what procrastination can do to their studies. It is a disease that afflicts the minds. After the mind, it then afflicts the heart. Finally, through the heart, the body is afflicted.

Today, you will learn that laziness is a technique used by Satan, and today you will learn the techniques you can use to combat it.

The Prophet (sal Allaahu ‘alayhi wa sallam ) frequently made the following supplication: “Oh Allaah, I seek your protection from, ‘alajz’ – which means the inability to do something.” And when someone says, “I can’t do that,” the Prophet (sal Allaahu ‘alayhi wa sallam ) would seek protection from such negative speech by adding: “and I seek your protection (Oh Allaah) from ‘alkasl’- which is translated as laziness.”

At its core, this society is built on laziness. Consider that it is a society based on the idea that we have to rest on Sundays. “Why do you have to rest on Sundays?” some may ask. And society (may Allaah protect us from this) would answer that even Allaah got lazy on Sunday. He did His work all week long, He built the heavens and the earth, and then on Sunday He got tired and rested. So, may Allaah protect us, contemporary culture has us resting and watching football games on Sundays.

Allaah (subhaanahu wa ta’aala) testifies to the lunacy of such an idea, implicitly stating, “That there is no drowsiness and no sleep that comes to Him.” (2/255)
In addition, we live in a society that lives for “fast and easy”. You have the fast food joints, even the microwave meals that take 5 minutes are considered tedious because you have to take it out after a couple of minutes and stir it before it is finished cooking. Ever hear the promises to have the perfect body in ten minutes for only three days a week? Examples abound. And in its quest for fast and easy, society does not realize that the root of its problems, indeed, the root of all major sins, lies in laziness.

Why would a person take alcohol and drugs? They are too lazy to change their situation. Instead of actively striving for change, they take a drug to immediately change it. Why do people practice black magic, a phenomenon that is, unfortunately, prevalent in many of our parent’s societies? They do it because they are too lazy to go out and get married, or they’re too lazy to influence people in ways that will accomplish their various goals. Why do people partake in ‘Riba’ (mortgages) and deal with financial interest? They are too lazy to get a proper job and work to pay for something honestly. Why do people gamble? They addictively buy lottery tickets at ridiculous odds of winning in the hopes that their one dollar will instantly earn millions. Laziness is again the culprit. What about that job? Why do people backbite? People backbite because they are too lazy to go and tell the person the truth…And these, dear brothers and sisters, are all major sins.

Thus, like a poison, laziness corrupts all good things.

There are beautiful and amazing things that you want to do for yourself, or do for Allaah (subhaahanu wa ta’aala). Your intention is good, but if you don’t have the energy, or you suffer from the laziness plight, your desires will go nowhere, they will bear no fruit.

The causes of the disease called laziness are rooted in the heart.

Firstly, a lazy person doesn’t know and doesn’t understand his or her need to accumulate good deeds. We understand the need to accumulate money, but we may not understand why or how to accumulate good deeds. Very few people understand that this life is about collecting deeds and preparing for the journey of the hereafter.

Allaah (subhaanahu wa ta’aala) advises, “to prepare your provisions (that pack your suitcases) for the best provision, the best thing to pack your suitcases with is the Taqwa (or Fear/Piety) of Allaah (subhaanahu wa ta’aala). (2/197) And this is the commandment of Allaah.”

Secondly, people are discouraged by the thought that others will consider them “holier than thou.” Or perhaps the problem is that some people think too highly of themselves, glorifying themselves to such a high level that when they hear the commandments of Allaah (subhaanahu wa ta’aala) they reply by justifying their laziness with excuses like; “My heart is clean,” or “Why do I have to do that,” or “I’m a good person.” Allaah (subhaanahu wa ta’aala) states: “Do not claim piety to yourselves.” (53/32) If someone says, “I’m good,” the response should be that “Allaah knows best who is true, who is righteous.”

Indeed, those who suffer from laziness don’t understand the gold mine of opportunity awaiting them. There are thousands of people around you waiting to hear the call of Islam. You are living among sponges ready to listen to you say, “I am a Muslim.” And they are going to ask, “How can I become one too?”

A brother I knew overseas said it perfectly: “The North Americans have such enormous prospects. Imagine teaching a new Muslim Soorah al-Faatihah, or how to pray. You will get the reward for this most noble lesson each time the person recites this soorah. You can’t do that in Muslim countries, although there are other different opportunities there, most people don’t recognize them and this leads to laziness”

Know that this concerns you and if you start demonstrating the energy and zeal it takes to worship Allaah to the best of your ability, then you will be the one to benefit.

This is your life. This is your soul. You are only going to live once on this earth, and you’ll be
traveling to the hereafter with a suitcase of good deeds. Hopefully, you won’t be traveling light. The one who understands this early on, the one to get on the bandwagon of the worship of Allaah (subhaanahu wa ta’aala) early on, accumulates everything.

Be a pioneer, bring Islam to everyone. “And so they come on the day of resurrection and they see these mountains of good deeds that they never imagined they would have had… and it will be said to them… this is because you weren’t lazy back in the day when other people were lazy…” Recognize the opportunity, seize it, and kick start the worship of Allaah (subhaanahu wa ta’aala) by others.

But if you chose not to heed these words, to yawn, and to be lazy, you are turning your back on the words of Allaah (subhaanahu wa ta’aala). And the consequences will be grave, for the sunnah of creation, indeed the law of nature, stipulates that that which does not contribute will be destroyed. What do you do with weeds in your garden? You pull them out, you get rid of them. What do you do when your nails get too long, when there is no purpose to their length? You snip them off, discard them in the trash. And so it is, as a community and as individuals in that community, if we are not contributing, and if we are not energetically producing, we will be deemed useless and we will be eliminated.

Allaah (subhaanahu wa ta’aala) says: “In this way, He gives forth the parable of the truth and falsehood and the vanity. Vanity is like the foam, the dirt on the ocean (there is not benefit to it). But the things that do bring benefit (those devoid of laziness) will remain steadfast in the land.” Even after you are gone, your good deeds will continue to benefit. (13/17)

Do not make the mistake of thinking that Allaah pays attention to the lazy one’s worship. The Prophet Muhammad (sal Allaahu ‘alayhi wa sallam) said: “Do those deeds that you are able to perform, for verily, Allaah will not tire of your ‘Ibadah (worship) until you tire.”

Ponder the phenomenon of those who make du’aa absentmindedly, not knowing what it is that they are saying. They may even be yawning, confused, or focused on something else entirely. Allah is not paying attention to that person just like they are not paying attention to their du’aa. That is a du’aa that is not answered by Allaah (subhaanahu wa ta’aala). A du’aa that is answered is the one where the person’s heart and energy are invested in it. Allaah will listen. If you can consistently take your du’aa to that level, you’ll see dramatic changes in your life.

When I was younger, there was an imam from overseas who came to lead the taraweeh prayers in Ramadhan. We would have to pick him up at Fajr time and drive him to the masjid. One early morning, I was feeling particularly tired and lazy. My parents had an especially hard time waking me up. Yet, when we arrived at the Imam’s house, I noticed that the neighbors were in the midst of an all-night party. It was 5 am and their lights were blaring, their music was booming, and the party-goers were still drinking their alcohol. They’d spent the entire night awake in “Qiyaamul layl,” but not to Allaah (subhaanahu wa ta’aala). Their worship was for the devil. I remember thinking to myself that this disbeliever has the stamina and energy to waste the night away, how can the servant of Allaah (subhaanahu wa ta’aala) not have the energy and ability to worship Him? After all, they, too, are humans like us. ‘Umar ibn al-Khattaab (radiyAllaahu ‘anhu) is quoted as saying, “I seek Allaah’s protection from the time when the ‘fasiq’ or disobedient will have much energy and enthusiasm and the righteous will be lazy.” The fasiq will open up bars everywhere and run his houses of immorality with vigor. And the righteous will do little to nothing in the sake of Allaah. When this happens, there is an imbalance on earth, and corruption will be widespread and prevalent.

Brothers and sisters, let me tell you about the blessedness of having energy and enthusiasm in worshipping Allaah will do for you.

Number 1: The extra energy will win you the pleasure of Allaah (subhaanahu wa ta’aala).
Musa (‘alayhis salaam) was told to come to the mountain for 40 days. And come he did, not walking slowly, not ten minutes late, but running. In explaining his arrival, Musa said, “I came hastily to you, oh Allaah, so that you will be pleased with me.” (20/84) And indeed, his words were so pleasing to his creator that Allah recorded them in the Quran for all eternity.

When you hear a name of a prophet’s companion, you say, “May Allaah be pleased with him.”

Well, this is how you get that same distinction for yourself. Be hasty in your desire and actions that lead to goodness.

Number 2: Having energy is the characteristic of the believer. Being lazy is the characteristic of the hypocrite.

Allaah (subhaanahu wa ta’aala) says the ‘munaafiq,’ or hypocrite is he who has disbelief in his heart, while outwardly claiming belief. Allaah (subhaanahu wa ta’aala) describes them in the following verse: “If they get up for the ‘salaah’ (prayer), they get up with laziness.” (4/142)
“Give me ten more minutes…give me ten more minutes… oh! I missed fajr…oh no. I’ll pray after fajr… Give me ten more minutes. Give me ten more minutes…”

A characteristic of hypocrisy; when they reach for that snooze button and get up lazily for prayer, they’re experiencing a state of ‘nifaq’ or hypocrisy. May Allaah protect us.
May He also protect us from using excuses to not follow through with our deeds.

A Canadian may say it’s too cold. An African will say it’s too hot. Both are making excuses for not doing good actions. It was summer in the desert during the time of the Battle of Tabuk, and a walking distance of what is today a seven hour car trip from Madinah to Tabuk. The Prophet (sal Allaahu ‘alayhi wa sallam ) was rallying his troops for an exhaustive trek that, back then, would have taken months.

Allaah (subhaanahu wa ta’aala) says, “they (the hypocrites) encouraged people not to go with the Prophet (sal Allaahu ‘alayhi wa sallam ) by saying ‘do not go out in the heat’.” Allaah (subhaanahu wa ta’aala) response was to tell them, “that the fire of hell is much hotter; if only they understood.” (9/81)

Ibn al-Jawzee, may Allah have mercy on his soul, said “I have never seen a flaw sadder to me than a community whose people stop working, despite having the ability to continue.”


The ramifications of laziness can be very harmful. Some of you may have come across a person who displays a genuine interest in Islam. That person may be about to take the shahada when Shaytan gets to him and her. An excuse the devil uses is, “You have to comprehend the Qur’an first.” Hence the would-be Muslim is convinced that they do love Islam, but perhaps further study is required. And so it is that he or she delays coming back to Allah subhaanahu wa ta’aala, and as time passes they may no longer possess the same enthusiasm.

Similarly, Muslims seeking to make repentance to Allah subhaanahu wa ta’aala might give themselves time by saying, “Let me wait till I pay off my mortgage (or pay off my student loans. Let me wait till I do this, let me wait till I do that) then I will repent to Allah.” But it doesn’t work like that because as time passes and sins grow, the heart consistently gets weaker and weaker. A time will come when the person knows it’s the last chance, but the heart may have already been sealed shut.

And as Prophet Muhammad sal Allaahu alayhi wa sallam said:

“Race to good deeds before a time and a fitnah (test) comes that will sweep over you like the darkest of the darkest nights.”

Are not the trials apparent all around us?

Look to the Islamic educational scene. Scholars we may or may not know are being singled out by the dozens. Religious knowledge is being taken from us. If you have the chance to attend a halaqah, or an Islamic class, you have to race to it now! It may be that you won’t have another chance.

Fitnah will come to you, and you must survive it with whatever knowledge you hold. It may be that the knowledge you possess will suffice to protect you, and it may be that it will not be enough to avail you. The consequences thereof would be disastrous, and may eventually lead to hellfire. May Allah protect us.

Picture this analogy: In Australia they have sharks that prey near the coastline. To warn bathing humans of impending danger, they have a certain whistle that rings when a shark is sighted. Now imagine if you’re feeling sluggish or you’re playing a game trying to see how long you can hold your breath under the water. You don’t hear the warning sound, and then you raise your head out of the water, and notice that nobody is in it except you. Everyone has made it to shore, they are yelling for you to hurry, but you are ten minutes from the beach. How would you make it? Would you make it? Only Allah knows for sure, but that’s exactly what laziness does to you. It not only renders you unprepared, but also helpless as to the actions you must take in order to survive.

But today is a new day, and by the grace of Allah subhaanahu wa ta’aala you and I can learn to let go of that laziness. We will work with renewed energy, striving to return to the worship of Allah subhaanahu wa ta’aala.

Here are some techniques to use.

Number 1: Yawning Promotes Laziness

Yawning is from the devil. And when it comes to us, we must fight it. Despite what your medical classes are telling you about needing oxygen through yawning, it was your Prophet sal Allaahu alayhi wa sallam who advised on covering the mouth and resisting the yawn, by not letting out any noise. No (loud) “Ahhhsss!”

Number 2: Eating One-Third

The Prophet sal Allaahu alayhi wa sallam taught us to eat using the one-third method. You don’t need much to sustain yourself; a few bites will usually do. If you are going to eat a meal, then one-third is the crucial number. One-third of your stomach should be for food, one-third for water, and one-third for breathing.

Realize that one of the most cunning tricks of Shaytan is urging people to fill their stomachs beyond capacity. How many times have you eaten a huge meal only to feel like taking a nap afterwards? And how many times has this nap dissuaded you from the worship of Allah subhaanahu wa ta’aala?

Number 3: Spend Time with Energetic People

Allah subhaanahu wa ta’aala says,

Be patient with those people who call upon their lord in the mornings and the evenings.

When you see a person going for salah consistently, always in a state of worship and remembrance of Allah subhaanahu wa ta’aala, you say to them, “Hey brother/hey sister, how about we go out for lunch? I’d like to spend time with you.”

Feed from their energy. Alternatively, if lazy people surround you, distance yourself from them, or give them da’wah, encouraging positive action. You want to pick the right people, because we tend to emulate those whom we befriend.

Do as your Prophet did and constantly seek refuge from Allah from the laziness that Shaytan uses to defeat the Muslims. When you find yourself reaching for that snooze button, a.k.a ‘the Shaytan button’, remember the ploy against you and seek Allah’s help to resist. You will have the strength to wake up for Fajr. Ultimately, laziness is a state of mind.

In conclusion, the one concept that ties this all together is honesty. Being honest about your laziness and sincerely striving to change is the first step in seeing results. The fact of the matter is that when Allah commands us to do something, it is not possible to have excuses, and know that tasks put upon you are doable, for Allah does not place a burden on a person more than they can bear.

You can do it, others have done it before you, and others continue to do it. Join the ranks of the energetic.

Ka’b ibn Malik radi Allahu anhu, went to the Prophet sal Allaahu alayhi wa sallam after the Battle of Tabuk, and the hypocrites had been making excuses for their absence from the fighting. Ka’b had not participated in the battle and he thought that he too might come up with some excuse in order to save himself, but he realized that he could not lie to the Prophet of Allah. He told the Prophet sal Allaahu alayhi wa sallam, “I have never had more energy or ability than this time, but I just didn’t go.”

And the prophet said, “He is the one who is truthful.”

And by the potency of his honesty and sincerity, the Qur’an mentions that Allah had forgiven Ka’b.

How do you truthfully word the reasons for your laziness? If the Fajr prayer has passed you by and the devil has urinated in your ears, do not place blame where blame is not due. Don’t make excuses like, “I had a long night.” Instead, say, “The truth is that the accumulation of my sins led me to miss Fajr. But this is not who I am. I am the slave of Allah. Oh Allah, tomorrow, with your permission, I will show you what I am going to do for your sake.” And so you make your repentance, you repeat your good intentions, and you continue until you reach those higher levels of energy.

I ask Allah subhaanahu wa ta’aala to bless you with that energy and I pray and hope that you can make the same du’a for me.

By Muhammad Al-Shareef

Isnin, 25 Mei 2009

MISIKU

mantapkan.iman.sahihkan.ibadah.kukuhkan.ukhuwah.


nantikan.


winter ini.


di Melbourne.








brought to you by FAMSY-MSD and ISMA Australia

Rabu, 20 Mei 2009

Of Palestine

Recently, a new club called 'Students for Palestine' was formed in uni, and ever since, they have actively been organizing activities in order to raise awareness among students on the issue of Palestine. Among the activities that have been conducted includes Palestine Solidarity Week (which I somehow missed), Screen shows and talks. I somehow appreciate the effort that they are putting in to raise the awareness among ignorant people. Yet, something is really worrying me.

It's the talks that they conduct.

As for now, they have organized 2 talks. One presented by Anthony and the other by Haneen. I forgot who Anthony was (i.e. what his job is), but he's from Sydney and does conduct a lot of presentations on Palestine. Haneen, who just gave her talk this evening, is a member of the Isreali Parliament who fights for equality of the Palestinian people in the so-called 'Israeli state'.

What about these talks? Well, it is just that, while these people are fighting for the Palestinians right and freedom, they are proposing the wrong solutions. Anthony, for example supports peace in Palestine. However, his solution (in summary) was to get Hamas to sit down and negotiate with the Israeli government so that peace can be achieved.
Haneen, on the other hand supports for a 2 democratic states as the best solution. According to her, the Palestinians acknowledge the jews being where they currently are, but they will have to change their citizenship criteria, give equal rights to the Palestinians (who will know be called 'Israelian-Arabs') who live within their area and to practice real democracy. The Palestinians will not get rid of the Jews, but want to live together with the jews. But they must have the same rights to everything.

Based simply on rational thinking, anyone would support that sitting down together and making an agreement is the only way to gain peace. However, this issue is not simply about rational thinking. You have to include history. History has showed us how Israeli people are dishonest people. How many times have they been the one offering a treaty, yet they are the one to break it? MANY TIMES, OK! And if you read the Quran, how many Israeli stories has Allah reveals? Again, MANY!! And the Hamas people, being smart enough to learn from the past history knows that sitting down with the Israeli government for a so-called 'peace treaty' will NEVER EVER WORK!

Another thing that every Muslim must have in mind is that, Palestine is OURS. No matter what, we CAN NOT compromise OUR state, and we could never give it away to the Jews. PALESTINE IS OURS and we MUST fight for it, even till our very last breath. Even a hadith by the Prophet p.b.u.h. states that there will always be a group of people (Muslims) who will fight for Palestine and NOTHING can ever stop them.

This evening, a guy named Hamzah asked a question to Haneen. He said (in my version), well, you are a Palestinian yourself. But why are you supporting such theory? Shouldn't you be claiming back your lland? And Haneen, suprisingly enough for me, replied, it is because we have been defeated. And that is history. We can't change history.
I'm like...Excuse me!!!!!! History has proven that every time we were defeated, we have managed to rise back up again and reclaimed our land! Were we not defeated after Palestine was opened during the time of Khalifa Umar's ruling? And had not Salehuddin Al-Ayubbi reclaimed Palestine again afterwards???? Did we not conquer Constantinople? And Rome? And Persia? And Turkey? And 2/3 of the world???? So what is it that make you say that we can't change history????!!!! (Sorry..being a bit emo here)

A muslim also believe that only with Islam can peace be achieved. Hence, we have to conquer Palestine, and implement the true ruling of Islam. This does not mean that once Islam takes control of Palestine, all the Jews will be demolished from the land. No. History itself has shown how people had lived in peace and prosperity when Islam rules. Hence, if you really want peace in Palestine, and the whole world..then fight for Islam to rule it!!



Back to my main concern, what I really worry from these talk, is to see so many muslims in there. My worry is because I do not know what they know and what they want to know. My worry is that if they are there to learn more about Palestine, to find a stand on the Palestinian issue and to find out how they can support the Palestinian people, then they have been given the wrong solutions. But if only I know that they understand the actual position of Palestine in the heart of a Muslim, and know what a Muslim stand should be on the issue, and are there just for the sake of gaining more knowledge on opposing/optional views, and to know more on the current issues..then alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.



In case you are among those who are searching for the real story of Palestine, and what our stand as a Muslim should be, I'd like to promote the Aman Palestine Road show this coming winter. Yes! Aman Palestine is coming to Australia! Hooray!!!

So stay tune!

Isnin, 11 Mei 2009

Everything Is Yours

Kau yg menciptakan cinta
dan Kau jua yang menghampar bahagia
diribaanMu terhimpun harapan
impian tulus setiap insan

Kau yg mengutuskan duka
dan engkaulah yang mengirimkan hampa
namun padaMu jua diadukan
merebahkan keresahan dan tangisan

aku tahu inilah kasihMu
aku tahu inilah cintaMu
dan ku tahu tiap yg terbaik untukku
tak semuanya yang ku mahu...

muncullah hangat nafas yang terhela
ada dingin saat menyebut namaMu
terarah segala ronda rasa
pada damainya dakapanMu (ya ALLAH)

aku tahu inilah kasihMu
aku tahu inilah cintaMu
dan ku tahu disegenap ruang rasaku
telah kau titipkan kekuatan
oh tuhan...

......................................................................................................................................................................

Terkadang, kita berada diantara dua persimpangan. Hati meronta ingin ke arah kebaikan, namun tersekat dek kebiasaan jahiliah lama. Di luahkan keinginan pada kawan, dibalas dengan gelak tawa mengilai-ngilai. Lantas, harapan di hati dikuburkan.

Sahabat, andai benar kau inginkan kebenaran, andai benar kau inginkan perubahan, maka tetaplah di atas pendirianmu itu. Kuatkan azam, jangan dimatikan. If you need support, dengan izin Allah, i'm here for you.

But don't kill the dream, just because keinginanmu diperlekehkan sebahagain orang. Kelak dirimu akan dilaknat atas tindakanmu mengikuti kehendak rakanmu, atau akan diredhai dan diangkat martabatnya andai dirimu teguh dalam mencari kebenaran.

Sahabatku, Ikutlah jejak Salman al-Farisi. Allah will show you the way

Isnin, 20 April 2009

Kembara hidup

Telah jauh aku mengembara
Mencari erti hidup di dunia ini
Yang selama ini sering disalah erti
Oleh mereka yang bertuhankan hati

Ku musafir ke pelusuk dunia
Memerhatikan gelagat manusia
Ada yang gembira hingga terlupa
Ada yang berduka tetapi gembira

Terasa lelah menempuh jalanan beronak duri
Kekadang sesat tanpa haluan
Sehingga punca hilang di mata
Kuturutkan jua hati yang buta

Kupasrahkan padaMu Tuhan
Segala yang akan berlaku
Kerana Engkaulah penentu segala
Menciptakan dunia penuh pancaroba
Tak terdaya rasanya kaki melangkah

Kau pimpinlah langkahku Tuhan
Agar tidakku kesesatan dari jalan SyurgaMu yang diidamkan
Kerana tidakku terdaya menahan seksa neraka
Tidak pula layakku ke syurga

Ku hanya hamba yang diciptakan dengan kelemahan
Sering daku terlupa sering jua daku terleka
Dengan nikmatMu yang melimpah didepan mata

Jumaat, 17 April 2009

Sebabnya mudah

Kenapa bani Israel dengan mudahnya diperhambakan oleh Firaun dan orang-orangnya?

Mudah sahaja.

Allah menjawab, kerana mereka (bani Israel) adalah orang-orang yang fasik!
Maka atas sebab itu, mereka hilang jati diri, mudah diperkotak-katikkan, mudah mengikut dan menurut sahaja pada kebatilan yang seterang-terangnya batil.

Bilamana seseorang itu banyak berbuat dosa, maka dia akan dengan mudah sahaja menurut pada hawa nafsu, pada kezaliman, pada kejahiliahan.

Fikirkan, seandainya seseorang itu tinggi tahap imannya, adakah dengan mudah dia akan menurut pada hawa nafsunya? Adakah dengan mudah dia akan biarkan dirinya diperkotak-katikkan, dipermain-mainkan, diperlekehkan bagaikan sampah di jalanan?

Pastinya tidak. Seseorang yang rapat dengan Allah akan mempunyai jati diri yang mantap. Bertemakan 'Inilah Aku', dia akan pastikan dirinya masuk kedalam Islam secara menyeluruh; dan bukan setakat dirinya sahaja, tapi juga orang-orang di sekelilingnya.

Seandainya bani Israel di ketika itu suci dan tinggi imannya serta menjauhi dosa, pasti mereka takkan merelakan diri mereka diperhambakan oleh Firaun laknatullah.

Sekarang, lihatlah pada diri sendiri.

Seandainya kamu tewas pada nafsumu, adakah kerana nafsu buasmu itu terlalu payah untuk dikawal, atau adakah kerana kamu sudah terlalu jauh dari Allah dan hatimu hitam diselaputi dosa sehinggakan godaan yang tak seberapa pun mampu menggugat pendirianmu?

Tepuk dada tanya iman.

Allah tidak akan memberi hidayah pada orang fasik.
Allah tidak akan memberi hidayah pada orang zalim.
Allah tidak akan memberi hidayah pada orang kafir.
Allah tidak akan memberi hidayah pada orang musyrik.
Semua ini tercatat dalam satu surah yang sama.

Maka jika kamu harapkan hidayah Allah, peliharalah dirimu dari menjadi golongan-golongan ini.

Sebabnya mudah sahaja.







Ya ayyuhallazi na aamanu limatakuu luu na maalaa taf 'aluun. Kabura maqtan 'indallahi antakuuluu maalaa taf 'aluun.

Khamis, 16 April 2009

Sultan Muhammad Al-Fateh

From Beca Sisters:

Setiap kali disoal mengenai tokoh idola kita, pasti sahaja nama-nama tokoh barat yg terlintas di benak fikiran. Hakikatnya, Islam itu sendiri telah banyak melahirkan tokoh-tokoh ternama yang memberikan sumbangan yang sangat besar kepada umat manusia. Berikut adalah kisah seorang tokoh Islam yang dikagumi ramai, bukan sahaja di kalangan umat Islam sendiri malah diakui juga oleh pihak barat.



Kisahnya bermula begini……

Sultan Muhammad Al Fateh dilahirkan pada 29 Mac 1432 dan mangkat pada 3 Mei 1481. Detik kelahirannya pun sudah mengisyaratkan bahawa ia bakal menempa sejarah yang besar. Rasulullah S.A.W pernah bersabda maksudnya;



Konstantinopel akan jatuh ke tangan seorang ketua yang baik, tentera yang baik dan rakyat yang baik.”

(Hadis riwayat Imam Ahmad)



Kejayaan yang bakal ditempanya sudah dapat dirasai apabila berita kelahirannya disampaikan kepada ayahandanya-Sultan Murad, tepat ketika baginda sedang membaca Al-Quran pada ayat yang bermaksud;



“Sesungguhnya Kami telah memberikan kepadamu kemenangan yang nyata.” [Al Fath: 1]



Semenjak dari kecil dia sudah diajar dan dididik dengan ilmu agama. Panglima-panglima tentera telah dijemput oleh ayahnya untuk mengajarnya ilmu peperangan. Bentuk badannya tegap, kuat dan tinggi. Pipinya putih kemerah-merahan dan hidungnya mancung. Baginda merupakan cendekiawan ulung dizamannya dan sudah menjadi tradisinya mengumpulkan ulama-ulama untuk berbincang.



Sifatnya tenang, berani, sabar menanggung penderitaan, tegas dalam membuat sesuatu keputusan dan mempunyai kemampuan mengawal diri yang luar biasa. Kemampuannya dalam bidang pentadbiran dan pengurusan sangat menonjol.



Baginda sangat kuat menyimpan rahsia pemerintahannya sekalipun terhadap sahabat-sahabat dan saudara-saudaranya yang terdekat. Sultan Murad begitu menitik beratkan tarbiyah kepada anaknya. Hati anaknya telah ditempa dengan jiwa jihad dan ilmu peperangan semenjak kecil lagi. Dia tidak dimanjakan, walaupun beliau hidup dalam istana. Jiwa mujahid dan ‘abid berpadu sekali. Inilah merupakan ketua yang malamnya bagai rahib merintih pada Allah dan sangat kuat beribadah manakala siangnya bagaikan singa yang kuat berjuang.



Dengan tujuan mendidik, sewaktu berumur 16 tahun pernah Sultan Muhammad Al Fateh diberi kepercayaan oleh ayahandanya untuk memangku jawatannya sebagai pemerintah Turki semasa Sultan Murad pergi ke Pulau Magnesia untuk bersuluk. Beliau mula menduduki takhta pada masa umurnya 19 tahun. Di kala itu baginda sudah begitu arif mengenai tipu helah musuh. Di waktu itu Maharaja Kristian dari Konstantinopel telah mengirim guru-guru terbaik untuk mendidiknya tentang adab dan adat istiadat kehidupan raja-raja, beliau menyuruh guru-guru tersebut pulang sambil berkata “Haram hukumnya seorang Islam ditarbiyah oleh orang kafir.”



Sewaktu pemerintahannya juga, baginda membangunkan sebuah benteng yang dinamakan Rumeli Hisarri yang bermaksud benteng orang-orang Rom. Baginda sendiri membuka baju dan serbannya, mengangkat batu dan pasir hingga dengan itu ulama-ulama dan menteri-menteri terpaksa ikut kerja juga. Melihatkan usaha Sultan Muhammad Al Fateh itu, gementarlah hati Kaisar, Maharaja Rom. Benteng tersebut siap dalam masa tiga bulan.



Dari benteng itu, dikawal dengan rapi kapal-kapal yang melintasi Selat Bosphorus. Dan dari situ juga beliau mempersiapkan kelengkapan untuk membebaskan Konstantinopel; cita-cita utamanya untuk merealisasikan hadis yang telah disabdakan Rasul tercinta 700 tahun sebelumnya.



Setelah persiapan taqwa dan kekuatan lahiriah telah mantap, peperangan dimulakan. Berbulan-bulan lamanya berlaku peperangan, namun belum tampak tanda-tanda kemenangan di pihak tentera Islam. Muhammad Al Fateh pun merujuk guru mursyidnya, Shamsudin Al Wali bilakah masanya benteng Konstantinopel akan jatuh ke tangan tentera Islam. Gurunya melalui firasat memberitahu: pada hari yang ke-53, hari Selasa… pukul 11.00 pagi.



Di sepanjang tempoh menunggu tersebut, kesemua tentera menghabiskan masa dengan perjuangan yang gigih di siang hari serta mempertingkatkan ibadah di malam hari. Pada hari yang diisyaratkan itu, Hassan Ulubate, seorang tentera Al Fateh merebut bintang sebagai syahid dengan melompat ke atas kubu musuh dan memacak bendera di situ. Beliau gugur demi membuka pintu kemenangan kepada sahabat-sahabatnya yang lain.



Akhirnya pada 29 Mei 1453, baginda berjaya menawan Konstantinopel. Beliau telah membuktikan kebenaran hadis Rasulullah. Konstantinopel telah ditukar nama kepada Islambol (Islam keseluruhan) yang mana kini dikenali dengan nama Istanbul. Sejarah mencatatkan bagaimana baginda menunjukkan sikap berlemah lembut dan bertoleransi yang sangat mengagumkan. Rakyat pada ketika itu diberi kebebasan untuk beragama. Semua gereja yang ada dikekalkan untuk Kaum Nasrani beribadah kecuali gereja Aya Sophia telah ditukarkan kepada masjid. Baginda dengan tawadhuknya melumurkan tanah ke mukanya dan terus sujud syukur apabila meraih kejayaan tersebut.



Pada kali pertama solat Jumaat hendak didirikan, timbul pertanyaan siapakah selayaknya menjadi imam. Muhammad Al Fateh memerintahkan kesemua tenteranya termasuk dirinya untuk bangun dan baginda lantas berkata. “Siapa di antara kamu sejak balighnya hingga ke saat ini pernah meninggalkan sembahyang fardhu sila duduk!” Tiada seorang pun yang duduk, melambangkan tidak ada seorang pun di antara mereka yang pernah meninggalkan sembahyang fardhu.



Muhammad Al Fateh berkata lagi,

“Siapa di antara kamu yang sejak baligh hingga kini pernah meninggalkan sembahyang sunat rawatib sila duduk!” sebahagian daripada tenteranya duduk.



Muhammad Al Fateh meneruskan lagi,

“Siapa di antara kamu yang sejak baligh hingga ini pernah meninggalkan sembahyang tahajud, sila duduk!” Kali ini seluruh tenteranya duduk, kecuali seorang.



Dia itu tidak lain tidak bukan ialah Muhammad Al Fateh sendiri. Dialah orang yang tidak pernah meninggalkan solat fardu, solat sunat Rawatib dan solat Tahajud sejak akil baligh. Inilah dia anak didikan Shamsuddin Al Wali dan dialah ketua yang telah diisyaratkan oleh Rasulullah s.a.w.



Semoga kisah hidup Sultan Muhammad Al-Fateh ini menjadi inspirasi kepada kita semua untuk menjadi seorang individu muslim yang soleh dan berjaya bukan sahaja di dunia, tapi juga di akhirat.

Isnin, 6 April 2009

Uzlahku

Well, it isn't literally 'uzlah'. As uzlah means to be on your own.
I went away with other people; those who didn't believe in Allah. So, let's just assume that I was alone.

Only me, My God, and His creations.. Subhanallah.

I spent the last weekend at Mt Gambier for my Volcanology field trip. And boy, what a blast that was. The volcanoes; they were just amazing! Subhanallah..

Let the picture speaks..


The sky, during the journey to Mt Gambier


Guess what lake this is?


Blue Lake; me and my cabin mates went out for a morning walk


Where we stayed. It was awesome!!


The first set of outcrop that we had to study on the second day. Awwhh..we love you too, rock!


Climbed up to Rotary Lookout, where we saw a lower unit of phreatoStrombolian magmatic rocks and an upper unit of Phreatomagmatic Sutseyan rocks. (Can't believe that I still remember what they are..ahaks!)


And from up there, we looked down upon Valley Lake and Brown Lake (which apparently is no longer a lake!). Sorry, Yan was in the way when I took this picture.

Then came the interesting part. We climbed UP and INTO Mt Schank! Cool!


So here's Mt Schank crater. This time Daniel was in the way. Anyway, note that grey area at the middle of the Volcano. You'll see it up close in a while!


Here we are, at the very top of Mt Schank crater rim.


And down we go into the volcano crater!


And here we are at the very bottom and center of the volcano. Remember the grey area that I mentioned earlier on? Here it is! It says, THE END. Yeay!

This grey area is the conduit of the volcano. The conduit of a volcano is, for those who don't know, where the magma rises and flow/erupt out of a volcano.

Then we had to climb out again. Walked around the rim, went down through a kangaroo track, and found another volc! This time, a maar.


Us, walking around the rim of the crater.


Still going around the rim. (Aah..the 'traveller guy', Richard! ;) )


And finally, the maar. This time, Dan is in the way. (Why am I always taking picture form the back of people's head??? -may be an explanation to my shortness..haha)

The best part about walking down mountains is that the vegetation changes along the way. So, here's one part of it:


And another:


On the third day, we went to see some lava blisters, aka Termouli (I think that's how you spell it!)



My girlfriends, in case you are wondering if there are any other girls or not on this fieldtrip! There's Shanon (holding the hammer, facing the front), Tamar (holding the hammer, facing the camera), Andrea (in blue-her 5th layer! ;) ) and our lovely volconologist, Heather (in orange).

Someone was saying that geologists are the most destructive lot of people ever. Because where ever we go, we got our hammer out and start bashing the rocks!! huhu..

Next, we went to look at lava caves. These were originally lava flows that form tubes. But the inner lava flowed all the way out, leaving the inner side empty, and as the upper layer collapses, it formed a cave.


Disappointing for us, we couldn't go into the cave. Understanding this disappointment, Ray, our course coordinator said, 'Do you want to go into the caves?'. "YES!!" shouted the whole group. "Well, follow me then", said Ray. "Hooray!!" chanted the excited geologist-to-be! haha..
So Ray brought us to another lava cave where we could actually climb into it.
And here we are, climbing into it



And still climbing down


And finally, inside the cave

of course, it's dark..what did you expect to see?? =P

Right after someone shouted, "Hey, turn the lights on!", Yan stepped and fell into a hole. And the guy went, "I told you to put the lights on!~". Hahaha..


A view from inside the cave. Subhanallah..

And as usual, once we climb into somthing, we've got to climb out again. So out we went. And here's how dirty my hand got:



"Euuww..disgusting!", said Pat, one of the demonstrator when he saw my hands. "Hey, I'm a geologist, ok!", I said. "Let's have a look at your hands". So, Pat showed me his clean hands -obviously he didn't went into the cave!! "So you are not a geologist. Coz geologist don't have clean hands!", I continued. Hahaha..laughed Pat.

Then we continued out journey:

A view of Mt Napier, another volcano.


Our final stop: Tower Hill Volcanic Center.
The depression you see is part of the maar, with some scoria and spatter cone complex forming the small hills in the middle.

Wanna see the walls of this maar?
Here:

Cool aite! We did a ~17m strat. log on this unit in such a chilly weather. Consisting of phreatomagmatic and magmatic lava that alternated due to the alternating amount of water that interacted with the magma.



But despite the weather; this guy could still go to a deep sleep!


And finally, we headed back of to Melbourne and reached uni at 9pm.

Rabbana ma kholaqta haza bathila..Subhanaka fakina 'azabannar.

My uzlah session was not during doing all the field work, obviously. Though I had my own secret time of whispering praises to Allah. The uzlah part was mostly during the journey. From Melbourne to Mt Gambier, and from Mt Gambier to Melbourne. As it was a long journey. So I had plenty of time to think about stuffs.

At the same time, listening to marvelous nasyid from an ipod i borrowed from a friend. Which helped me a lot in thinking about life. About God. About nature. And to marvel and admire the nature,the scenery. To watch the clouds go pass. To star-gaze the stars. To stare meaningfully at the moon, where we both conveyed messages to each other, agreeing that Allah is our God, our Creator. To watch the birds fly in their groups. Having in my mind that Allah is holding them up in the sky. To watch the cows in the meadows, lazing around and grazing the grass; reminding me of how we could be even more dishonorable than them, if we chose the wrong way to lead our life.

To regret all previous sins. To regret all current sins. And continuously seeking forgiveness from Him. Pleading Him, may he grant me his Heavens, and keep me away from His hellfire. To take the opportunity to ask for all that I wanted; as the doa of a traveler is always granted. To renew my intention in being on this road. To search for my Creator and to go closer to Him. The feeling.. His presence.. It was...

Speechless..
Let it remain my secret and Him.

3 hari, daku mencari cinta. Dan alhamdulillah, He granted it to me. And now i'm back in Melbourne, with a new spirit! May it last. Ameen.



Mt Gambier 2009, in memory.