Halaman

Jumaat, 6 April 2007

qiamullail..

i use to not know what was the real purpose of solat tahajud..

u know, like solat hajat is for mohon hajat, solat taubat for taubat, solat witir, mengakhiri ibadah kita dlm sehari, but solat tahajud..i just couldnt get it..what was it for??


i ask a friend.. he answered...


solat tahajud is solat malam. kita bangun malam so,kita solat tahajud.. so, then only i get it..its like, solat tahiyatul masjid is performed bcoz u entered a masjid, so, if u bgn malam, u solat tahajud la..(if salah sila betulkan..)


and he told me a lot more things..


qiamulail is usually performed with 11 rakaat. (i'm not sure wether thats the ideal amount or what, but if u wanna exceed that number, u can i guess) . that was sthg new to me..

he said, usually he performs 2 tahajud(2x2 rakaat) , 2 taubaat (2x2 rakaat) and 1 witir (3x1 rakaat).. thats good..


then i was confused of the exact time for us to perform qiamulail.

some says that it must be sepertiga malam, which to me means at 3 o'clock in the morning. with my naqibah in sunway, we usually wake up an hour b4 subuh, and at times, i just do it before i go to bed (knowing that for sure i wont wake up in the middle of the nite)


so, he actually told me that all those are actually acceptable. by using our prophet companions as examples, he said that many ways including those that i mentioned above has been practised. so, you can do it before u sleep. that is if you know u wont be able to wake up later on and u really dont want to miss performing ur qiamulail. u can do before subuh, so that later on u can straight away perform your subuh, or if u wake up early, while waiting for subuh to approach, at least u have sthg profitable to do. and u can also wake up in the middle of the nite, which i think would be the best. i think its the best as at that particle time, let say at 3 o'clock in the morning, everyone would be sound asleep..(except for owls n bats) and at that time, u urself would be very sleepy..if u can force urself to get out of ur comfortable bed to seek for Allah( who is never asleep ..never at all!!), then , it shows how strong ur iman is..(insya-Allah) that is if u do it continuously, or in other words, secara beristiqomah..

the only thing he warned was that as long as u dont perform ur qiam during maghrib prayers, then it should be ok.. (ahaha..thats funny..)


so, its not a burden actually to form qiamulail, especially to perform tahajud which is just 2 rakaats per solah.. if u r a very difficult person when it comes to wake up early, then you already have the option to perform it before you go to sleep. act, it is more preferable that u sleep first, but then, its better than never doing it at all ryte..


to all my friends who are chosen by Allah to read this..let us all together try our very best to perform qiamulail as frequent as possible through out our whole lifetime which is actually so short...

let us prepare ourselves with some supplies for us to bring with us when the time comes for us to leave this world... let us all brighten up the dark night by seeking for Allah's forgiveness and blessings...let us all wake up to pray...


Basically, that was what i thouht of qiamullail. Some time later, di sebuah gathering yang mana pengisian nyer pasal solat malam, i got more info on hikmah2 solat malam.

*kita perlu tunaikan solat dua rakaat di waktu malam demi kegelapan di dalam kubur
*ia dapat mengisi jiwa kita
*ia membekalkan kita dengan potensi n daya juang yang lebih mantap
*ia membuat kata-kata kita lebih jitu
*ia merupakan amalan orang2 soleh sebelum ni
*ia mengahapuskan dosa2 kita
*ia menghilangkan penyakit dalam badan

untuk kita nak bgn solat malam, pasti amat payah..sebab ia bermula dgn melawan syaitan, oleh itu kita perlu la gagahi jujugak diri utk melawan nafsu kita especially di peringkat2 awal dalam usaha kita nak jadikan solat malam sbg amalan kita. Dikatakan bahawa kalo kita dah terjaga waktu malam, tapi kita ikut kata syaitan, maka syaitan akan kencing dalam telinga kita..eee..jejeks....

selain itu, bila kita tidur, ader tikatan ikatan syaitan yg mengikat leher kita n yg sentiasa memukul kita. Ikatan-ikatan tu akan terlerai apabila,
kita bangun dan 1) sebut nama Allah
2) mengambil wudhu'
3) menunaikan solat..

so, korang nak ker syaitan sentiasa melilit tengkuk korang every night??? hurm.. frankly speaking, kalo org cakap mcm tu kat saya pun sy takkan rasa aper kut..sbb aper, sbb kita tak nampak syaitan kan..jadi kita tak terasa sgt betapa buruknyer keadaan tu.. yeah, i'm a normal human being too...

tapi, ader sthg yg betul2 berjaya menggalakkan saya utk bangun solat malam.. n saya berminat nak share ngan rakan2 skalian aper bendanyer tuh..
ok, dah ready??
first2, pi amik alquran..tak2..bukan yg tu..yg tafsir nyer..haa..baru btull..(unless awk mmg faham benar bhs arab boleh ar pakai alquran without taksir..k)

k, bukak surah ke 73, surah al-muzzamil, n baca la ayat 1-9, serta bacalah maksudnyer skali..
..............
k, dah baca??..tak taula kalo ayat tu berkesan pada kalian ker tak, tapi ayat2 tu mmg btul2 menaikkan smgt saya..kalo tak silap sy ni antara surah terawal yg diturunkan kpd nabi slps diangkat jadi nabi..rasanyer surah kedua..(kalo salah sila betulkan)
time tu, Allah wajibkan pada nabi utk bangun qiamullail, sbb aper? sbb dr qiamullail tu la akan membuatkan jiwa jadi mantap, n kata2 lebih bernas n mantap gak ar.. n mmg relevant pun diturunkan kpd nabi ayat tu, sbb dugaaan yg nabi hadapi dlm nak menyebarkan islam pd waktu tu mmg hebat lagi dasyat.. tp, tu nabi..ni kan pulak kita, yg berganda2 lagi lemah dari nabi, n dalam keadaan islam di dunia skrg..maka lagilah kita ni patut menjadikan solat malam tu sbg amalan.

ader lagi satu kisah. Suatu ketika dahulu, nabi pernah kata pemimpin mana yg dpt menawan kota constantinopal adlh pemimpin terhebat, n angkatan tentera yg dpt menawan kota tu adalah angkatan tentera terkuat..ever since, sgt ramai khalifah n ketua2 islam berusaha utk menawan kota tuh..tapi tak pernah sorang pun berjaya, sehinggalah zaman muhammad al-fatih, diman beliau telah berjaya menawan kota tuh.., ok, nak tau lanjut, pi la berguru ngan saper2 or baca buku..tapi yg nak dihighlightkan disini, aper sbnrnyer yg menyebabkan muhammad al-fatih ni berjaya menawan kota tu?? well, one of it is, dier sgt rajin bgn solat mlm, n dalam dier nak pilih ahli tentera dier pun, esp yg di barisan hadapan skali, dier check malam2, khemah saper yg terang..sbb khemah yg terang tu, tentulah orgmyer tu bgn solat mlm kan.. so dr ctu la dier dapat mewujudkan satu pasukan tentera g kuat dan akhirnyer berjaya menawan kota constantinopal.. n saper yg tak bgn solat mlm, disingkirkan dari pasukan..hebat tak??

so aper kesannyer kalo kita tak bgn solat mlom??..kita akan jadi reasah gelisah n juga menjadi seorang g pemalas..(jgnla bandingkan ngan org2 kafir tp rajin n amat berjaya..kerana nikmat dunia hanya sementara, kita nak kejar nikmat di kehidupan yg kekal abadi..insya-Allah) Juga ader ayat, (tak ingatla ayat quran ke hadis) tapi ayat tu kata, akan selamatlah orang yang tak nyenyak tidurnyer kerana ibadah..

owh yer, lagi satu, cuber tgk surah al-isra', surah ker 17, n bukak ayat 79 and 80.
terkesan tak ngan ayat tu??..insya-Allah la yer..
kalo tgk ayat ke 80 tu, if i'm notmistaken, tu adalah ayat yg kita patut baca tme sujud terakhir solat tahajjud..(kalo tgk, tu mmg ayat yg Allah sdiri ajar kat nabi utk baca tyme bgn solat malam..aper lagi..rebutla peluang nih..)

Rakan2 skalian, kubur adalah first step kita nak menuju akhirat,. Kalo kita boleh lalui ujian dlm kubur dgn berjayanyer..maka akan mudahla perjalanan2 kita yang selepas tu..
Kubur telah menyediakan cacing2 etc utk kita, aper pulak persediaan kita utk kubur???

fikir2kanla.. skali lagi, marilah kita sama2 beusaha menjadikan solat malam tu sbg amalan.. bermujahadalah..


Ya Allah, kau berilah aku kekuatan untuk istiqomah dalam ibadah ku kepadaMu serta dekatkanlah diriku padaMu..ameen..

3 ulasan:

Ibu berkata...

Kak Ngah, ibu doakan semoga Kak Ngah terus istiqamah dalam amal-amal islam dan teruskan menulis tazkirah-tazkirah yang dapat mengembalikan remaja kepada identiti Islam yang syumul.

fairy_tale berkata...

thanks ibu..love u so much..

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum..

Congtrats! erm...ana nak cuba la tips yg anti bagi ni...
Ana ni da lama sgt tinggalkan solat tahajjud..ana selalu terjaga di waktu mlm tapi ana susah benar nak bgn..kadang2 minta tlg kwn kejutkan dgn cara calling ..masih jg tak bgn..kadang2 kunci jam pun da tau kat mana nak off kan alarm tu..
Teringatkan kata2 Hassan Al Basri kalau susah nak bgn tahajjud itu tanda di siang hari kita ada melakukan maksiat..

Bagi ana mereka yg berjaya jadikan solat tahajjud satu amalan adalah org pilihan Tuhan..