Halaman

Ahad, 7 Januari 2007

FIQH OF TRAVELLERS - PART 1 - OZ&NZ CAMP

BISMILLAH..

well, this is the first blog for this new year of 2007, and i have decided that i will from now start to also compose my own entry instead of just copy n paste other peoples copyright..huhu.. i'm not sure wether this will work out or not, but..u never know till u try aite?

i just came back from this oz&nz fly high camp anjuran KRiM (Kelab rakan intelek muda)..[canggih nyer nama..] ahaks..so, back to the story, at this camp, i was the only sunway female n the only petronas forecast student that attended it. My other friends kind of had somthing else going on..semua busy, eden jer yang takder kerja..huhu.. so, they all pesan to me to tell them what i got from the camp itself..
(ewah, ewah...sesenang jer korang ek??) haha..

anyway, the camp itself was very interesting. i got a lot of input especially concerning what we will be facing later on in Australia itself, and somehow i do feel that those who did not attend cam rugi gak ar..

anyway, takper2..thats why i'm writing this entry ryte now. the whole program itself got a number of slots and for each slots, theres a lot to talk about. so, for this one entry, i'll be focusing on Fiqh of Travellers. this one was given by this ustaz called Hasrizal abdul jamil.

ok..ok..dah panjang dah merapu..cepat2..start the story..

pernah tak korang solat??

(oi, soklan aper ni wei?? of coz la pernah!!).

so, aku pun jawab balik, mmg la korang pernah..sajer nak uji..
tapi, slalu tak korang solat, tapi korang rasa solat korang tak berkesan? for sure pernah kan??..daku apatah lagi..

ok, so timbul persoalan, knaper solat kiter ni slalu tak berkesan??
n jawapan dier is sebab kiter tak upgrade ilmu kita. cuber bayangkan, korang skarang umur dah mencecah lets say 20 years old..mayb ader yg dah nak naik 25 or 30..but korang solat still cara budak darjah 6 solat.. kalo macam nilah, no wonder la solat kiter tak berkesan..

to give another analogy, lap top yg korang pakai skrg, termasuk la yg aku guna ni, ader lagi tak antara korang yg pakai windows 98? or windows 2000? [ader ker hah?? tak reti aku..] for sure la takder kan??? mestilah korang semua pun pakai windows XP ryte, sbb aper?/ becoz thats the latest version..yg paling dah di update. tapi, mayb antara korang still ader la yg pakai laptop yg guna windows 98, kat atas meja tuh, atas timbunan kertas2, nak make sure kertas tu tak terbang jauh2.. (korang kena gelak sbb tyme ustaz tu citer kitorang gelak)
so, macam tu lah jugak kiter, dalam solat kiter, to get the best result, from tyme to time, we have to upgrade ilmu kiter so that kiter boleh menambahkan kesempurnaan solat kiter, n then, dengan izin Allah, mayb barulah solat kiter akan jadi lebih berkkesan dari sebelum nih..

so, masuk pulak, camana korang nak menuntut ilmu??

"Melalui pembacaan buku, cikgu!!!" jawab murid2 darjah dua..

dan aku pun jawab.."pandainya..."..

but then, ilmu bukanlah semata2 didapati dari pembacaan buku, ilmu tu juga boleh didapati melalui pengalaman2 yg kita lalui dalam hidup..yer tak??

ok, so skarang, aper itu ilmu?? ilmu tu adalah peraturan yang telah Allah tetapkan. ok..ok..i know u guys hate peraturan...lagi2 aku yg cakap pasal peraturan, habislah..ahahaha... (i'm not that skema anymore ok..well, i think so la coz spanjang duk kat sunway tak der rules sgt..)
dah..jgn nak ubah topic...

when we talk about peraturan, what is peraturan actually?? is it satu sekatan?? or is it satu kawalan??

i give u an anology, you tgh bawak satu kereta ni kan..jalan punyer jalan, sampai kat trafik lyte nih, n trafik lyte tu show warna merah, so, korang pun..

"woi, aper nih?? aper hak lampu isyarat nih nak suruh aku benti?? aku dah penat2 dapatkan lesen, mahal2 beli kereta, so suka ati aku la nak jalan ker taknak jalan.!!. aper hebatnyer lampu isyarat ni samapai aku kena tunduk dan ptuh kepada arhannya?? beliau kah yang telah menciptakan aku sampai aku perlu melakukan segala suruhannya dan meninggalkan larangannye??"

so, korang pun trus jalan, eventhough tak tukar lampu warna hijau lagi. jalan punyer jalan.. tetiber korang lalu depan hospital nih..aderla pulak papan tanda kata jangan bunyikan hon.. so korang pun..

"woi, aper nih?? org dah susah payah dptkan master,buat PhD sebab nak cipta hon nih, dier senang2 nak suruh aku tak menggunakan nikmat yang telah diberikan..tak ke kufur nikat namanyer tuh??"

so, korang pun meneruskan pemanduan dpn hospital tu sambil riang ria membunyikan hon.. jalan punyer jalan punyer jalan..then korang sampai kat this jalan yang amat curam.. ader la pulak papan tanda suruh bawak gear rendah..so, korang pun..

"woi, aper nih?? aku dah penat2 bli kereta canggih2 ader gear sampai gear enam, apasal nak suruh bawak gear rendah? ini hak kebebasan aku la nak pandu guna gear aper pun!! siapa dikau nak mencabuli hak kebebasan aku??"

so, korang pun, pasang gear enam, turun la bukit yg curam tu..speeding punyer speeding...sampai bawah bukit..tetiber2 lalulah sebuah lagi kereta yang menggunakan hak kebebasannye to the maksimum, lalu 'GEDEGANG!$&&!!!)^&*!!!.. [peliknyer bunyi..], anda pun berlanggar dgn kereta itu..lalu jadilah anda ahli blog hamka...ahahaha..(sorila hamka...huhu)

so, cuber korang fikir..kalo korang still hidup lagi la kan, aper gunanyer semua peraturan kat jalan raya tuh? is it utk menyekat menyekat kebebasan kita memandu or is it utk mengawal pemandu2 yg memandu kat jalan raya tuh.. dgn adanyer peraturan jalan raya, maka tidak perlulah utk anda, apabila tiba di persimpangan jalan, turun dari kereta, jumpa dgn pemandu2 lain, bermesyuarat kat tepi jalan bincang saper patut jalan dulu saper jalan kemudian,..tak perlu, malah, tiang besi warna warni tu jugakla yang akan membantu anda bagitau, saper benti dulu, saper jalan dulu, dan sungguh adil tiang besi itu dalam mengawal lalu lintas.

begitulah juga wahai sahabat2 skalian, hukum2 Allah. Larangan2 Allah bukanlah bertujuan untuk menyekat kebebasan kita hidup di dunia ini, malah, manfaat dari larangan tu sendiri kembali kepada kita. Contohnyer, korang takleh minum arak, takleh makan babi, yg pompuan takleh bukak aurat..to most of us may think yg semua hukum2 ni menyekat kita, menjadi halangan but actually NO!! malah kita sendiri yg mendapat kebaikan apabila meninggalkan larangan2 Allah ni. TETAPI, jgnla pulak fikir bahawa korang perlu laksanakan perintah Allah so that Allah jadi mulia, so that Allah tak terasa terhina. Kemuliaan Allah bukan lah bergantung kepada kita..samada kita amalkan ke tak suruhan Allah, tinggalkan ke tak larangan Allah, Allah tetap mulia dan tidak pernah sekali2 terasa hina.

ok, so kita kembali kepada ilmu ni tadi, saya akan memetik satu ayat al-quran ni, dari surah al-Taubah ayat 122;

"Adalah tidak wajar bagi orang mukmin itu keluar semua sekali ke medan tempur. Mengapa tidak dipastikan adanya sekelompok dari setiap kumpulan mukmin itu, keluar pergi mendalami al-Deen, supaya nantinya kumpulan ini akan memberikan peringatan kepada kaum masing2 bila mana mereka pulang, agar dengan itu, kaum mereka akan berjaga-jaga"
biar saya cakap awal2, saya ni tak braper arif dalam bab2 ni, bukan ta braper..tak arif pun sbnrnyer..jadi aper yg saya akan sampaikan adalah berdasarkan aper yg saya dgr n faham dari ustaz tu..
so, ayat ni diturunkan time perang tabuk. tyme tu, mmg semua wajib pergi berperang, but then ader sekelompok yg Allah uzurkan daripada pergi berperang so that diorang ni boleh mempelajari ilmu agama, jadinya, apabila teman2 mereka yg lain pulang dari peperangan, diorang dapat sampaikanlah pengetahuan yg mereka telah timba itu kepada yg pergi berperang. it is much wiser this way.
skarang korang bukak la al-quran, cari ayat ni..then korang akan jumpa kalimah NA-FA-RA. kalimah ni slalunya dlm al-quran ditujukan kepada mereka yang pergi berperang, tapi, dalam ayat ni, Allah tujukan jugak kepada sesiapa yang pergi menuntut ilmu..kiranya, menuntut ilmu ni sendiri bagaikan sebuah peperangan. malah dikatakan bahawa menuntut ilmu is a lonely battle..coz u r on ur own kan. oleh kerana menuntut ilmu tu dah macam perang, then kena la ikut step2 peperangan tu jugak..biler nak menuntut ilmu kita mestilah mengenali medan tempur kiter..kiter mestilah persiapkan diri dengan ilmu, maklumat dan kemahiran, kena kenal pasti sasaran kita, kena tahu aper halangan n musuh kita, dan kita juga mestilah konsisten dalam perjalanan kita. startegy mesti ader utk menang peperangan ,.begitu jugalah utk menuntut ilmu. so, dalam penerangan yg seterusnya, akan ader lagi penerangan yang akan lebih menjelaskan ayat ni, insya-Allah.
masuk pulak kepada rahsia kecemerlangan.skali lagi saya nak petik ayat dari al-quran, surah albaqarah ayat 282.
"Dan bertakwalah kamu kepada Allah, nescaya Allah akan mengajar kamu. Dan Allah itu Maha Mengetahui terhadap segala sesuatu"
jadi, dari ayat ni dikatakn bahawa selain daripada cikgu kita, lecturer, professor..Allah sendiri akan mengajar kita ilmu2 berkaitan dalam kehidupan ini..bayangkan, Allah jadi cikgu kita..wah, beruntunglah kita.. Ilmu yg kita dapat dengan guidance dari Allah pula akan memberikan satu hasil yang mana kita takkan dapat kalo kita just dpt ilmu tu from usaha manusia itu sendiri. suatu ketika dahulu, apabila sains dikuasai oleh ilmuwan2 islam, sains itu sendiri adalah untuk membantu manusia berfungsi..n sains masa tu dapat guidance dari Allah, maka amatlah bermanfaat penemuan2 sains tu utk kita manusia. but sains yg skrg ni, yg majoriti nyer dikuasai oleh org bukan islam, they do sains just for the fun of it. they do it just bcoz they know they know they can do it.
Maka terciptalah teknology2 yg mencemarkan udara serta sungai2 yg mengalir, wujudlah penemuan2 yg memudharatkan manusia itu sendiri..sbb aper? tiadanya guidance dari Allah dalam pencarian ilmu mereka.
satu contoh, masjid sultan sulaiman [the magnificent-as what the europian call him] kat turkey. pembinaan masjid nih bukan sahaja daripada bahan2 binaan biasa..bukanlah semata2 dari besi, konkrit, simen etc..tapi ader satu yg lebih dari tu. macam masjid kat ngara kita..mmg tak dinafikan masjid2 kita semua lawa2..but then, ntah2 org yg membina kubah tu, membina mimbar masjid tu sendiri adalah org yg bukan islam. so..tak ke macam sthg wrong somewhere??? unlike masjid sultan sulaiman ni tadi, bukan sahaja pam binaan masjid ni dibiayai oleh sultan tu sendiri, but also, semua org yg terlibat dalam pembinaan, mestilah berada dalam keadaan berwuhu' time nak bina tu.. dan asbab itu, dengan izin Allah, kata ustaz tu, solat dalam masjid tu mmg rasa puas,..terasa satu perasaan yg berbeza...{its bcoz i've never been there b4, so, i dont know} huhu.. tapi takder la nak kata solat kat masjid2 kiter solat tak diterima..tak..tak..just, rasanyer lain la kut..wallahualam
tetapi, kesinambungan ayat kedua yg dipetik nih, utk menjadikan Allah sebagai guru kita, maka perlu lah ader sifat taqwa.
aper makna taqwa?? it means berhati-hati terhadap hukum n peraturan Allah. macam kisah Ubay bin Kaab n Umar al-Khattab:
satu hari ni, Umar bertanya pada Ubay; apa yang kamu faham tentang taqwa??
maka, Ubay menjawab dalam bentuk pertanyaan juga; Umar, pernah tak anda lalu kat tpt byk duri??
jadi, Umar pun menjawab; pernah
Ubay bertanya lagi; macamana caranya anda berjalan kat situ?
Umar menjawab; pastilah dengan berhati-hati
Maka, Ubay pun menjawab; itulah taqwa.
begitu lah jugak, biler kiter berada kat malaysia, we are at a comfort zone, sbb kat negara kita sendiri pengamalan cara hidup islam amat mudah dan berleluasa. makanan halal di sana sini, masjid merata2..but, when we are at a foreign land, where islam is not the agama rasmi, barulah kita betul2 blajar utk berhati2..semua mknn nak bli kena check halal ker haram, nak solat, byk pulak condition dier yg bagaikan satu halangan kita kalo kita takder ilmu mengenainya..jadi berada di luar ngara, agaknyer, boleh meningkatkan ketaqwaan kita insya-Allah.
ok, skarang ni, peraturan dan hukum Allah terbahagi kepada dua. the next few lines will be of a flow chart, if u find it difficult to understand, take out a piece of paper and mind map the thing down..
ok, peraturan Allah ni ader 2, satu syariatullah, lagi satu sunnatullah.
under syariatullah, ader aqidah, ader fiqh n ader yg 5 hukum tu, haram harus etc..
under sunnatullah pulak ader 2 cabang lagi. satu sains tulen yg mana merangkumi bio, fizik n chem, n the 2nd one sains sosial or sains kemanusiaan where bwh ni lak ader phsycho, komunikasi n history itself. pendek kata, semua jenis ilmu dalam dunia nih merupakan pertauran Allah.
ni nak citer skit kisah hidup ustaz tuh..ustaz tu tyme naik form 4, dier amik aliran sains for a few weeks, then dier fed up bcoz of sthg, lalu dier tukar one subjek ke macama mana ntah.. nak tau tak aper yg dier fed up kan tuh?? dier fed up ngan fizik where for the first few topics in fizik kan pasal pita detik yg tolak2 troly tu kan, dier fedup giler dgn kereta kayu pita2 detik ni, jadi dier nak drop fizik.. [we did had a good laugh..huhu]
ok, sambung balik, i wanna take for example, chemistry. utk membentuk satu molecule air, u will need 2 hydrogen n 1 oxygen ryte? soalan nyer skrg, saper yg decide that for one molecule air perlu ader 2 hydrogen n 1 oxygen? sainits kah yg decide?? or is there another kuasa di sebalik smeua kejadian di bumi ni??
lalu korang oun buat muka berkerut2 , konon deep in thoughs la kan..then senyum lalu menjawab.."tentulah Allah"
maka aku pun membalas, "pandainyer.."
so, kisah nyer skrg, tak kira la ilmu aper pun yg kiter blajar, semua nyer peraturan Allah. ader org yg berpendapat bahawa apabiler mereka mengambil aliran sains instead of syariah or any kind of islamic studies, diorang rasa diorang tak mendekatkan diri kpd Allah, tak blajar ilmu Allah, then akan ader a few, yg after 2nd or third year, rasa nyesal amik chem ker medic ker n rasa diorang nak tukar ke aliran agama.. but this is wrong, aper2 pun yg kiter blaja, semua ilmu Allah. sbb itulah, mcam dlm ayat first tadi, kita perlulah ader yg blajar syariatullah, ader yg blajar sunnatullah, then when u get together, pulang ke kampung halaman masing2..sampaikanlah ilmu korang kat kwn2 korang yg lain..its very wise indeed. takder la semua org islam blajar pasal syariatullah shj sampaikan langsung takder org islam yg menguasai ilmu chem, fizik, psycho etc..
ader satu kisah ni, tentang 2 org penanam jagung. seorang penanam jagung ni pak aji. lagi sorang ni ah chong. so, pak aji ni tadi, sentiasalah beribadah dkt Allah, semua solat hajat dier buat, baca quran, zikir..lengkaplah. so, biler nak tanam jagung, dier kuar around kul 10 pg, sbb td nyer beribadah, then dier masuk kan bijik dlm tanah then pijak2 cam tu jer then trus balik umah n trus beribadah n berdoa kat Allah. Ah chong ni pulak, kafir sekafir2nya..sgala bentuk maksiat dier buat..but then, pasal tanam jagung, dier kuar awal kul 8 pagi nak tanam jagung, then the cari biji yg betul2 berkualiti, then dier tanam elok2, dier siram, dier bajakan..memg jaga btul2 la ikut cara tanam pokok yg btul..rakan2ku dari upm reti ar kut..huhu..
so, biler tibernyer hasil jagung tu, who do u expect to get the most jagung n berkuality?? mesti korang kata ah chong ryte?? tapi, siapa yg bagi jagung tumbuh? ..korang pun jawab.."Allah".. then, siapa yg menyembah n berdoa pada Allah??..korang pun jawab.."pak aji..a'ah kan, knapaer yer??"..haa..tu la persoalan nyer..knapa ah chong yg kafir sekafir2nyer ni yg dpt lagi byk jagung n yg berkuality berbanding pak aji ni tadi? so, datnagla pulak soalan, antara 2 org tu, siapa yg ikut apa yg Allah tetapkan utk jagung? of coz la, ah chong ryte? kesalahan pak aji ni tadi is dia tak ikut apa yg Allah telah tetapkan utk jagung, pak aji ni ingar dengan peraturan yg Allah tetapkan utk jagung eventhough dier nih plajar syariah. so, sbb tu jagung dier tak braper nak menjadi..
jadi, diorang tanam lagi skali..pak aji dah sedar kesilapan dier, so, pak aji pun jaga pokok jagung ni mengikut peraturan yg spatutnyer,kiranyer, samala dgn cara ah chong ni jaga, n at the same tyme, still beribadah kpd Allah lah. so, by the end of the day, hasil 2 org ni akan sama tak??
ader antara korang jawab.."SAMA!!"
ader jugak yg menjawab"TAK SAMA!!"
so, mana satu jwpn dier?? jwpn nyer tak sama!!
sbb aper? sbb, let say dua2 dapat 50 kg jagung, utk ah chong, 50 kg jagung plus rumah tangga huru hara, hutang kliling pinggang, isteri curang, anak2 cam hantu.. manakala pak aji ni pulak, 50 kg jagung plus a happy family siap mampu utk buat majlis mkn2 utk org2 kampung drpd hasil yg dier dpt tu, siap dpt bersedekah lagi kat anak yatim n org miskin..
jadi, from kisah ni lah, kiter dpt llihat bezanyer ilmu antara org yg usaha sendiri dgn org ug usaha diiringi bimbingan n keredhaan Allah. maka, dapatla kita simpulkan bahawa kita perlulah jaga peraturan secara keseluruhannya. for example; study. Ramai org yg apabila anak2 mrk nak exam yg besar2, pi jumpa ustaz mintak buatkan air penerang hati..tapi, bak kata ustaz ni, boleh tu mmg boleh, tapi kalo hati terang otak kosong, tak guna jugak!! kiranyer, perlulah ader keseimbangan. kiter perlu la penuh kan kpala ngan ilmu, pnuhkan hati ngan iman..barulah akan berjaya dengan izin Allah.
dalam kita nak menuntut ilmu diiringi rasa ketaqwaan ni tadi sbb nak bergurukan Allah, pasti byk cabaran, n salah satu nya adalah cabaran terhadap ketaatan. iaitu cabaran yg wujud sesama umat islam sendiri
an analogy, seorang ni pakai seluar baggy utk kuar ngan kwn dier nih. maka kawan dier kata, aper daa.. macam org selekeh jer pakai sluar baggy2..malu aku nak jalan ngan ko..so, dier pun masuk bilik ,tukar seluar ketat..kwn dier pulak kata, aper daa.. ni seluar zaman biler.. tahun 70-an nun..skrg dah millenium man!!.. so, org ni pun, masuk bilik tukar pakai seluar slack..so kwn dier ni, aper daa... ko ingat ko nak pi kerja ker pakai seluar slack? kerj apun takder nak eksyen lelebih lak... maka, disebabkan ketensionan, laki ni pun bukak seluar n keluar la dier tanpa memakai seluar..a.k.a berbogel..
sama gak cam kisah bapak, anak n keldai.
si anak pun jalan, biar bapak jer naik, jln3..jumpa org kampung, org kampung kata, kejam punyer bapak, ader ker patut der senang lenang atas keldai pastu biar anak jalan
maka, si bapak turun, bagi anak naik, jln3..jumpa org kampung, maka org kampung tu kata, kejam punyer anak, ader ker patut senang lenang naik keldai, biar bapak dier jalan
maka, si anak turun n berjalan bersama2 ngan bapak nyer di sebelah keldai. jln3..jumpa org kampung.org kpg kata, bangangnyer org..ader ker ader keldai tapi tak naik..
maka, dua2 skali bapak n anak naik atas keldai. jln3..jumpa org kpg, org kpg kata, kejam punyer tuan, ader ker patut naik atas keldai, kesian la keldai tu, berat..
maka dua2 anak n bapak pun turun lalu mengangkat keldai tu.. jln3...lalu jambatan, hilang imbangan, maka keldai jatuh dalam sungai, maka tinggallah anak n bapak tanpa keldai.. [ending direka sbnrnyer..]
so, the point kat sini is, when byk sgt pandangan dlm agama ni, last2, akan ader rg yg fed up n choose to akhirnyer bertelanjang..meaning pilih utk tak beragama, or kluar dr islam.
jadi, ni bukan perkara remeh. ader byk sgt bahaya kekeliruan. sy petik another ayat quran, albaqarah ayat 1 dan 2
"Ali Laam Miim. Itulah al-Kitab yang tiada keraguan padanya. Petunjuk bagi orang-orang yagn bertaqwa"
dalam ayat ni sendiri dah kata bahawa syarat utama utk kita nak jadikan al-quran tu sbg panduan hidup kita, then firstl kita mestilah mempercayainya.
(i'm gonna skip a bit at this part..ader kelapangan lain kali criter)
so, biler kat ngara org, kita pasti tak dpt lari dari pelbagai soklan daripada org bukan islam. n soklan2 tu pulak adalah benda yg slama ni kita mayb tak pernah fikirkan. for example, asal kena pakai tudung? asal tak leh sentuh antara laki pompuan? asal tak leh makan babi takleh minum arak? asal kena solat 5 kali sehari, asal tak leh solat skali jer? and 1001 more..
jadi, ramai antara kita yg risau takut2 ditanyer soalan begini..aperkah jawapan skema pemakahan yg sebenar? macamana nak bagi mereka faham n puas hati ngan jwpn kita?
tapi, skrg ni, kita tak pelu sibuk nak cari jwpn utk jwb soklan dier, org2 kapir tu. tapi aper yg perlu kita utk lebih risaukan is, knapa kita yg mengamalkan tu sendiri tak boleh nak terangkan. kita kena jwab soalan tu pada diri kita sendiri. sbb, logically, if someone really understands sthg, that person would have the ability to explain it to others ryte? so , its the same thing here. kdg2 Allah sendiri menghantar org2 ni tanyer kiter soalan2 ni so that kiter sendiri boleh blajar. so, u need to find the answers to these quest, but firstly, jadikanlah ianya supaya diri kita sendiri faham ttg agama kita. sama kes macam ketika seorang laki berpakain serba putih, rambut hitam jumpa nabi, duduk lutut bertemu lutut n tanyer pasal islam, iman n ehsan. dier yg bertanyer dier yg membenarkan. biler laki tu dah pergi, nabi tanyer sahabat, tau tak saper laki tu? sahabat2 kata tak tau, maka nabi kata tu lah malaikat jibrail yg datang utk mengajar kita apa itu islam, iman n ehsan. proses pembelajaran melalui bertanyer soalan. ni tak silap dalam hadith kedua kut. kalo salah tolong betulkan yer.
so, kita perlu mendalami ilmu2 Allah, kerana tanpanya, kita mungkin boleh bawa kemudharatan kepada sesama mnusia, kpd msyrkt. n dlm islam ,utk tau satu 2 hukum ,kita perlu lihat byk sumber, bukan dari satu sumber jer.
[this part ader kaitan ngan input, process n output, but then pasalbenda ni, sy tak faham sgt2, just faham pada dasar, so tak braper reti nak terangkan..so sorry]
aper2 pun, kalo ader yg salah n silap dlm aper2 sy tulis kata atas tolong la betulkan sy yg baru nak blajar nih. n , kalo ader solan ker aper, tanyerla, kutla, soklan tu dah ditanyer, just i forgot about it ker..kalo boleh jawab sy tolong, kalo tak sy serahkan pada yg lbh pakar.so, this is the end of part 1. this slot ader part 2 where part 2 is more to praktical stuffs yg berkaitan amalan seharian kita. insya-Allah.
p/s; bcoz, this entry panjang, so malas nak recheck. kalo ader salah ejaan skit2,harap dimaafi la yer..huhu

6 ulasan:

Kak Farah berkata...

Salam Fairytaleho...

Alhamdulillah, cepat betul update kisah semalam dalam blog ni.. Insyallah berguna untuk diri akak juga (sebab tak dapat hadiri keseluruhan kuliah Ust. Hasrizal) dan utk adik2 Sunway lain yg tak datang tu..

Nanti update akak ttg part 2 ye?

fairy_tale berkata...

part 2, coming ryte up!! hehe

zackyah fimiyun berkata...

salam

nice! mesti best kan dpt p kuliah ust hasrizal...akak sendiri pun tak pernah p tapi mmg suka baca gak kat web dia!


lps ni amik ape kat oz@nz?

fairy_tale berkata...

salam to zackyah fimiyun.
pegi oz buat geosains..
=)

Abu Saif berkata...

Ya Allah, detail betul! Kagum ustaz. Kalau boring kerja as engineer or doctor nanti, boleh cuba kerja jadi jurutaip di mahkamah :)

All the best!!

fairy_tale berkata...

saya bakal menjadi seorang geosaintis yang berjuang menegakkan islam..insya-Allah..=)