Halaman

Selasa, 14 Oktober 2008

Terhitung sendirian..

Terbaca dalam blog seorang akhawat..

Lunaskan hak Allah...

Kekuatan hati, kekuatan langkah, kejituan azam dan semangat, semua ini hanya... saya ulang HANYA akan lahir dari Allah. Jika ada hak Allah yang berbaki, jika ada hak Allah yang masih belum kita lunaskan, jika ada hak Allah yang kita buat cincai. Ketika itulah kita terus kan diuji dengan ujian meruntun jiwa dan perasaan.

Jika kita mahu Allah selesaikan hak kita, tunaikan hak kita kepadaNya. Jika kita masih lagi diuji dengan ujian meruntun perasaan, itu tandanya ada lagi hutang Allah yang belum kita langsaikan. Selagi nyawa di kandung badan, selagi kita masih hidup di dunia ini, langsaikan cepat-cepat, kerana khuatir kita tidak sempat melangsainya dan kita akan dibangkitkan dengan golongan mereka yang lalai.

Di ketika hak Allah kita selesaikan, InsyaAllah Allah akan beri kita hak kita. Allah akan beri hati yang tidak takut dan tidak sedih... sebab kita adalah wali Alah. (Yunus:62) Jangan bazirkan masa, usia, dan perasaan kita dengan cuba menyelesaikan persoalan yang kita tidak bisa selesaikan. TUNAIKAN HAK ALLAH SEKARANG.
Terhitung sendirian..banyaknya lagi hak Allah yang belum ku laksanakan dengan sepenuhnya..

Terbaca juga dalam artikel lainnya..

Istighfar adalah kunci...

Barangsiapa yang memperbanyakkan istighfar, maka Allah akan membebaskannya dari kedukaan, dan memberinya jalan keluar dari kesempitannya dan memberinya rezeki tanpa diduga-duga.” (Hadith riwayat Abu Dawud dan Nasa’i)

Dalam salah satu ayat-Nya, Allah SWT berfirman, ''Maka aku (Nabi Nuh) katakan kepada mereka, 'Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, niscaya Dia akan mengirimkan hujan lebat kepadamu, membanyakkan harta dan anak-anak, dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan sungai-sungai'.'' (QS 71: 10-12).

Nah... Al-Quran dah jelas, hadith juga ada... berimanlah dengan ayat ini. Setiap saat bulan itu dipenuhi dengan istighfar.
Terhitung sendirian..amat sedikit sekali daku memohon kemaafan dari Sang Pencipta... Kenapa? Sudah keras sangatkah hati?? Astaghfirullah..Astaghfirullah..Astaghfirullah..

Tersentak juga apabila seorang sahabat baik ku berkata:

AN : benih tarbiyah yg baik
AN : dicampak ke laut menjadi pulau
AN : dicampak ke langit menjadi bintang
AN : dicampak ke hutan jadi pokok
AN : dicampak ke field leh jadi ......
fairy: batu?
fairy: hahaha
AN : hahah
Terhitung sendirian..sudahkah aku menjadi benih tarbiyah yang baik? Pulaukah daku ketika dicampak ke laut sendirian? Bintangkah daku ketika dicampak ke langit sendirian? Pokokkah daku ketika dicampak ke hutan sendirian??

Ya Allah..masih banyak kelemahan dalam diri..
ketika dihurung masalah, terasa bahawa itulah seberat-berat beban.. terlupa yang orang lain diuji dengan pelbagai ujian yang lebih menggetar jiwa..namun dapat menghadapi dengan tenang..
membawa risalah dakwah, tapi hubungan diri dengan tuhan sering on off..amat mudah tewas dengan nafsu dan bisikan syaitan..amat mudah leka dan lalai dengan dunia yang fana..
waaa...
mahu berubah..mahu menjadi lebih baik..
mahu baiki akhlak agar ia menjadi seperti mana akhlak kekasih Allah
mahu menjadi hamba yang ditinggikan darjatnya di sisi Allah
mahu menjadi orang yang diselamatkan dari api neraka dan azab kubur
mahu menjadi orang yang terpilih untuk menjadi penghuni firdausi..
waaa..mahu..mahu..

tapi syaitan jahat..
syaitan kejam..
syaitan tak habis-habis kacau orang..
tak nak kawan..tak nak kawan!!

Aku berlindung kepada Allah dari bisikan syaitan..
Aku memohon kepada Allah agar dikurniakan hidayah..
Aku mengharap pada Allah agar tidak memesongkan hati setelah diberikan petunjuk..

kerinduan pada Ramadhan..
.............
.......
..

Tiada ulasan: